
În toamna anului curent, mai exact la 12 noiembrie 2020, publicul larg a aflat despre intoxicația în masă a copiilor de la Liceul Internat cu Profil Sportiv din Capitală. Mai mulți copii au acuzat în seara de 11 noiembrie şi a doua zi simptome de vomă, greaţă, ameţeli şi dureri de burtă. Inițial, se vorbea de 20 de elevi, ca ulterior cifra să ajungă la 140 de copii, care au fost alimentați în cantina instituției. De altfel, aici își fac studiile copii veniți de pe întreg teritoriul țării, care se alimentează zilnic la Liceu, ei sunt viitorii campioni sportivi ai țării. Provincial.md a decis să documenteze în detaliu cazul.
Ce spuneau autoritățile
Atunci, Andrei Pavaloi, şeful interimar al Direcţiei Educaţie Chişinău, spunea că la fața locului au plecat specialiştii de la Educaţie pentru investigații. Pavaloi a mai menționat că mâncarea este livrată copiilor de combinatul care asigură toate instituţiile de învăţământ din Chişinău. El a promis că Primăria va afla cauza. Ulterior, la 25 noiembrie, au fost făcute publice probele de laborator, care indică că nu ar fi existat vreo bacterie. Directorul şcolii, Maria Gabuja, spunea atunci, că de fapt, copiii au simulat boala pentru a scăpa de lecţii.
„S-a constatat că mulţi dintre ei au simulat, deoarece părinţii spun că n-au de gând să meargă cu copiii lor până la medici, ei au vrut doar să nu meargă la ore. Rezultatul investigaţiilor de laborator spun că nu au fost stabilite abateri de la prevederile actelor normative şi rezultatele investigaţiei personalului, blocului alimentar, la grupul bacteriilor enteropatogene sunt negative”, a declarat directoarea pentru Publika TV, care mai afirma că elevii au făcut o enteroviroză. Cel puţin asta arată certificatele medicale prezentate.
140 de copii au simulat boala?
Deși pare neverosimil, anume aceasta afirmă directoarea liceului. Nu de aceeași părere sunt părinții copiilor, care s-au intoxicat. Consiliera municipală Partidului Acțiune şi Solidaritate, Angela Munteanu Pojoga susține că a fost sesizată de părinți pentru a afla adevărul, or copii suportă consecințe grave după acea intoxicație. Deși oficial, pare a fi totul în regulă, consiliera municipală spune că realitatea este alta, iar cazul a fost mușamalizat. Mai mult, la 3 luni de la acest caz, ea continue să bată alarma.
Vizită inopinată la cantina Liceului
În seara zilei de 19 februarie 2021, Angela Munteanu Pojoga, însoțită de un cameraman a decisă să efectueze o vizită inopinată la cantina Liceului Internat cu Profil Sportiv din Capitală, unde se alimentează viitorii sportivi de performanță ai Republicii Moldova, Consiliera a vrut să vadă cu ochii proprii ce mănîncă viitorii campioni și cum sunt păstrate și preparate bucatele.
“De ce Liceul Sportiv din capitală?! Pentru că, cred că ştiţi, aţi auzit de incidentul din toamna anului trecut când peste 140 de copii s-au intoxicat. Până astăzi nu se ştie care este motivul intoxicaţiei, cine sunt cei care se fac vinovaţi, cum au fost penalizaţi acei care au permis să se întâmple acest lucru. Pentru că v-am obişnuit să vin cu argumente la tot ceea ce spun mi-am propus, la sesizarea părinţilor, dar şi a elevilor să vin aici pentru a confirma sau infirma cele spune. Anume despre procesul de alimentare a copilului şi calitatea acestuia. Iarăşi, revin la subiectele pe care le-am abordat anterior şi mi-am pus aceste întrebări şi mi-am propus ca să monitorizez în continuare alimentarea copiilor pentru că se întâmplă foarte multe lucruri bizare în acest sens. Copii care şi-au propus să ajungă sportivi de performanţă şi care ar trebui să aibă un meniu mai special, cred eu, pentru că ei se antrenează câte 6 ore pe zi, plus aceştia sunt copii care stau în cămin, pentru că sunt copii din republică şi pentru ei alimentarea în şcoală este esenţială”, a spus consiliera.
14 lei – cina unui viitor campion sportiv al R. Moldova
Pentru cina din 19 februarie 2021, bugetul alocat a fost de 13 lei de persoană, bani din care elevii trebuie să se alimenteze/mănînce o cină demnă de viitori sportivi.
“Trei zile la rând am primit fotografii de la această instituţie în care am văzut ce se întâmplă şi eram curioasă dacă este adevărat sau este ceva trucat. Am venit să văd dacă este adevărat. Consideraţi că este corect ca copii să mânânce carne din Arabia Saudită sau China şi să fie intoxicaţi 140 de copii, şi să nu se ştie nici până azi din ce motiv? În Moldova este destulă carne de pui şi nu numai. Am vorbit cu părinţii, ei au apelat la mine, nu am copil acolo şi nici nu era să ştiu, părinţii mi-au trimis informaţii foarte veridice, aceleaşi aripioare, nu ştiu de unde Hong Kong şi aşa mai departe. Nici nu ştiam de existenţa acestui cămin, credeam că totul se întâmplă acolo, dar am primit ultimele trei mese pe care le-a primit copii săptămâna asta şi am văzut cum arată, plus la toate e vorba de liceu sportiv! Aceşti copii sunt la internat, părinţii nu sunt lângă ei, asta e unica lor, posibil, alimentare. Educăm esteticul, şi le punem ca la porc totul în farfurie una peste alta, nu e normal. Doamna director trebuie să întoarcă produsele înapoi care le aduce combinatul şcolar, are tot dreptul s-o facă şi nimeni nu o obligă să i-a lucruri care nu corespund normelor. Asta este situaţia, păcat că nu am fost frumos surprinşi aşa cum am fi dorit să găsim aici, ceea ce era normal să fie, dar asta e. Noi vom monitoriza în continuare, în toate instituţiile din capital, pentru că cine dacă nu copii noştri sunt prioritatea noastră şi cei care sunt preocupaţi la fel ca noi de sănătatea copiilor scrieţi-ne, spuneţi-ne, avertizaţi-ne, fiindcă dacă vom face echipă comună vom mişca lucrurile din loc. Iar, Primăria Capitalei să nu oar declare că vrea să îmbunătăţească procesul de alimentaţie a copiilor dar chiar să facă acest lucru. Astăzi aţi văzut că nimic nu s-a schimbat ba din contra e şi mai grav decât mă aşteptam”, a spus Consiliera PAS.
Ce nereguli au fost depistate
Angela Munteanu Pojoga a rămas marcată de mai multe lucruri descoperite în timpul vizitei sale la cantina Liceului, mai exact:
- Meniul zilnic nu este semnat și afișat la vedere.
- Colectarea probelor diurne este făcută în cantități nu mai mici de 150 grame per produs și se realizează zilnic conform meniului, ele sunt prelevate într-un recipient steril, acoperit și marcat cu inscripția „probe diurne”, fiind însoțite de meniul zilnic de reparație și cu data exactă. La cantina Liceului Sportiv acest lucru nu se respectă.
- Bucătarul nu poartă mască și mănuși de unică folosință;
- Carne înghețată, care este interzisă conform regulamentului.
- Proveniența foarte dubioasă a cărnii.
- Bucatele sunt servite în același vas, pe când ar trebui să fie separate.
Unde sunt cei 5 lei despre care vorbește primarul că ar fi fost alocați?
Oare nu avem destulă carne de pasăre în Republica Moldova, că ar trebui importată de la mii de kilometri?
„Vreau să-l întreb pe primarul Ion Ceban, viceprimarul Angela Cutasevici, pe șeful interimar al Direcției Educație, Andrei Păvăloi, pe directorul Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv din capitală, Maria Gabuja, dar și pe directorul Întreprinderii Municipale de Alimentație Publică LICEIST, dacă vi se pare apetisantă cina pusă pe masa copiilor de la Liceul sportiv, unde studiază viitorii sportivi de performanță din țara noastră?”, mai întreaba ea, pe facebook.
Cine furnizează alimentele?
Cazul intoxicației copiilor nu este unicul în instituțiile de învățămînt din capitală și din țară. Deși periodic se află despre alimentele de proveniență dubioasă care ajung pe masa copiilor, nici pînă astăzi nu este clar cum sunt selectați furnizorii.
„Mi-am propus ca să monitorizez în continuare alimentarea copiilor pentru că se întâmplă foarte multe lucruri bizare în acest sens. Cred că este de-ajuns să vă amintesc că recent în cadrul licitaţiilor organizaţiei de direcţie educaţie sectorul centru a câştigat şi a participat doar un singur agent economic care să asigure procesul de alimentare a copiilor. O companie Pontem , care nu are cea mai bună reputaţie, mai ales că recent peste 148 de părinţi din raionul Străşeni au venit cu o sesizare către CNA prin care cer ca să fie verificat calitatea serviciilor asigurate de această companie. Dar, nu ştiu cum se face primăria capitalei şi-a propus să schimbe şi să îmbunătăţească alimentarea copiilor în municipiu. Însă, paradoxal, cîştigă un agent economic care are cea mai proastă reputaţie, nu numai la noi, dar şi înafara ţării, de acolo de unde vine, din Lituania”, mai afirmă consiliera PAS.
Reacția Primăriei
Luni, la ședinţa primăriei subiectul a fost pe larg discutat. Șeful interimar al Direcției Educație a primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, a declarat că, în urma unui control, s-a stabilit că cina elevilor costă doar aproximativ 14 lei.
„Cu referire la situația din Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv vreau să vă aduc la cunoștință că alimentează Combinatul Adolescența. Am verificat vineri situația la moment care este în această instituție. Dacă ar fi să vorbim despre prețul la alimentație, acolo este prețul de 53 de lei și 70 de bani, dintre care cina este de 13 lei și 96 de bani. La fața locului s-au deplasat responsabilii din cadrul direcției generale cât și direcției de sector, stabilindu-se prin act de constatare că la blocul alimentar lipsește personalul necesar”, a explicat Andrei Pavloi, transmite TV8.
Totodată, șeful Direcției Educație a mai adăugat că se atestă lipsa personalului din cadrul instituției şi a dus la unele nereguli, iar că directorul liceului a fost sancționat. „Conform normelor era necesar să fie trei persoane, era doar o singură persoană. De asemenea probele sunt păstrate necorespunzător. Vesela, deși este prezentă în blocul alimentar, nu a fost folosită argumentându-se prin faptul că nu există destul personal și singura bucătăreasă care este nu reușește să spele două rânduri de veselă. Produsele care sunt prezente acolo, deși erau cu actele în ordine, nu erau păstrate corespunzător. Prin urmare a fost emis un ordin de sancționare a directorului instituției pentru faptul că nu a monitorizat îndeajuns modalitatea de alimentare a copiilor în această instituție.”
În același context, edilul Capitalei, Ion Ceban a solicitat un raport comun privind alimentația copiilor din instituțiile educaționale, mai anunță sursa. „După câteva luni după ce au fost otrăviți copii în instituții, noi avem o altă situație similară. Asta înseamnă neglijență, neglijență a administratorului. Ce trebuie să se întâmple cu administratorul, părerea dvs? Eliberați din funcție și nu așteptați ca eu să vă rog lucrul acesta să îl faceți”, a declarat Ion Ceban, primarul Capitalei.
Viceprimara Inga Ionesii a explicat că problema este una mult mai complexă, iar meniurile model care se aprobă nu sunt respectate din considerentul că nici combinatele nici agenții economici nu se încadrează în plafonul existent. „Noi am discuta că trebuie majorate costurile pentru alimentație. Sumele care sunt prevăzute pentru alimentație nu pot să acopere cheltuielile care sunt necesare. Noi vrem mâncare calitativă, dar avem 7-8 lei la micul dejun și 13 lei pentru prânz. O altă problem este legată de salariile angajaților la combinate. Avem 2-3 mii de lei salarii. Lumea nu vrea să lucreze. Noi nu avem personal calificat, nu avem bucătari și din start creează un șir de probleme”, a adăugat Inga Ionesii.