Pavel Eni, șeful cimitirului Sfântul Lazăr din capitală, reținut anterior pentru acte de corupție și suspendat ulterior din funcție la solicitarea procurorilor revine în funcție după ce joi, 18 februarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis demersul avocatului său și a anulat ordinul prin care acesta era suspendat din funcție.
Judecătorul Victor Sandu, cel care a luat decizia de a anula ordinul prin care Pavel Eni a fost suspendat din funcție și-a argumentat decizia prin mai multe prevederi din hotărârile Curții Constituționale. Totodată, acesta a menționat că suspendarea raportului de muncă, în baza prevederilor Codului Muncii, poate avea loc doar în caz de trimitere în judecată a unui dosar penal pe numele persoanei.
Încheierea emisă de judecător urma să fie executată „imediat”.
Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție a declarat pentru ZdG că repunerea în funcție a lui Pavel Eni a venit cu puțin timp înainte ca dosarul penal în care acesta este vizat să fie trimis în judecată. „În decembrie 2020, CNA a transmis dosarul procurorilor cu propunere de judecată. Sunt peste 40 de învinuiți în dosar și e mult de lucru. Sperăm că până la sfârșitul lunii februarie, dosarul ajunge în instanță”.
Totodată, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre în valoare de 2,191 milioane de lei în cauzele penale care vizează acțiunile ilicite ale mai multor persoane din cadrul administrației cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău. Sechestre au fost puse pe încăperi și construcții locative și nelocative, pe mijloace de transport, dar și pe un teren de construcție. De asemenea, peste jumătate de milion de lei, din sechestrul total, a constituit bani în numerar.
Persoanele reținute erau bănuite că ar fi pretins de la oamenii, care urmau să-şi înmormânteze rudele, bani suplimentari taxei de stat. „De asemenea, sunt cercetaţi penal pentru pretindere de mită în cazul rezervărilor locurilor de veci. De asemenea, funcţionarii cereau sume enorme în afara taxelor de stat”, anunța CNA.
CNA informa atunci că reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, în total fiind reținute 6 persoane, toate bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir. Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei ( 623 000 de lei ) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise.
Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei. Ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor – şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută ( în jur de 700 000 de lei ). Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri.
sursa: Ziarul de Gardă