
Anul trecut timp de șase luni s-a lucrat intensiv la reparația capitală a străzilor din centrul or. Ungheni. Astel, în toamnă au fost date în exploatare str. Romană și Alecsandri. A fost reparată şi o porţiune din strada Mihai Eminescu.
- Domnule Primar, putem spune că străzile respective sunt într-o stare foarte bună, însă întrebarea ar fi care este cota parte de străzi reparate din lungimea totală de străzi din oraşul Ungheni?
Reţeaua de drumuri din oraşul Ungheni este de circa 150 km pe intravilanul oraşului. Partea de străzi cu suprafaţă asfalt este de circa 78 km, restul sunt drumuri in varianta albă. Pînă acum 2 ani, bugetul local ne permitea să facem plombări pe asfalt, ceea ce însemna pînă la 600 000 mii lei anual, iar pe partea de drum în varianta albă se făcea doar profilarea cu greiderul. Din 2012 am hotărît să mergem pe altă variantă. Pe de o parte continuăm plombarea pe toate străzile pe care se circulă cu transportul urban, pentru a asigura mentenanţa drumurilor. Pe de altă parte am hotărît să reparăm anumite porţiuni de străzi capital. Facem aceast lucru deja trei ani. Am reparat capital strada Bernardazzi, Haşdeu, o porţiune din strada Romană, Alecsandri, Eminescu. Anul acesta vom merge pe aceiaşi cale.
- Ce lucrări noi preconizaţi pentru anul acesta?
Am identificat trei străzi pentru care deja au fost pregătite şi proiectele tehnice. Este vorba de porţiunea din strada Alexandru cel Bun între strada Romană şi Eminescu. Este o stradă din centrul oraşului Ungheni, care din păcate nu este asfaltată. Anul trecut în 2014 am schimbat integral reţeaua de apeduct pe această stradă. Anul acesta vom construi şi reţeaua de canalizare. După aceste lucrări vom purcede la executarea proiectului ce prevede reconstrucţia trotuarelor, sistemul de bordură, asfaltarea etc. Strada va arăta la fel ca celelalte străzi reparate capital. Astfel,vom asigura fluiditatea logică a traficului rutier din această regiune a oraşului. În al doilea rînd, vor fi reparate străzile Viilor şi Deleşti din Ungheni Deal, pe porţiunile unde circură transportul urban. Pe aceste străzi va fi aplicată o nouă tehnologie care se numeşte beton vibrocilindrat, utilizată pe larg în Polonia. Producători de acest tip de material sunt şi în Moldova. Pentru aceste străzi acest material este cel mai indicat doarece drumul este în pantă şi este supus scurgerilor pluviale abundente. Din acest motiv vom construi şi reţeaua de scurgere a apelor pluviale, astfel vom putea elimina pentru totdeauna de această problemă din Ungheni Deal.
- Se știe că astfel de lucrări sunt destul de costisitoare și nu există posibilitatea de a fi acoperite din bugetul local. De unde preconizați să obțineți finanțări?
Pentru reparaţiile capitale nu am folosit banii din bugetul local, doarece acesta nu prevede decît alocări pentru reparaţii curente, adică plombări. De fiecare dată ne-am străduit să găsim diverse surse de finanţare. Vom folosi toate fondurile existente, atît locale cît şi externe. Vom apela la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, Fondul Ecologic Naţional, Fondul de Eficienţă Energetică, Fondul Dezvoltării Regionale, Fondul Rutier. În afară de aceasta avem deja formate relaţii foarte bune cu partenerii noştri din străinătate. Primăria Ungheni a implementat pînă acum o serie de mai multe proiecte cu finanţare directă din partea Uniunii Europene. Am finalizat cu succes aceste proiecte, suntem foarte credibili, iar cei din afara ţării vor să lucreze cu acele primării care ştiu să gestioneze corect fondurile alocate şi asigură durabilitatea proiectelor. Cu siguranţă vom găsi finanţări.
- Ce fel de lucrări vor fi întreprinse la periferiile orașului?
Anul acesta începem reparaţie în variantă albă pe nişte porţiuni foarte mari de străzi. Vor fi acoperite absolut toate raioanele periferice. Mă refer la Ungheni Deal, Ungheni Vale, Dănuţeni, Bereşti, Vasilica. Primăria oraşului Ungheni a procurat deja 10 mii tone de pietriş. Preconizăm reparaţia drumurilor în varianta albă pe o lungime de circa 25 km. Este un volum enorm de lucru, ce nu a mai fost făcut pînă acum, însă care este absolut necesar, deoarece la periferii avem drumuri într-o stare destul de gravă. Lucrările vor începe în luna mai. Preconizăm finalizarea proiectului către luna septembrie-octombrie curent.
- După perioada rece a anului este inevitabili să avem noi fisuri și găuri în asfaltul mai vechi. Veți apela la metoda tradițională de plombare a acestora?
Vom efectua plombare pe porţiunile de drum pe care circulă transportul public. Avem deja stabilite două contracte a cîte 600 000 lei pentru aceste lucrări. Primul contract prevede plombări pe partea carosabilă. Al doilea contract prevede reparaţia intrărilor în curţi şi unor porţiuni de drum din curţile blocurilor. Aici am lucrat mai puţin pînă acum, cu excepţia blocurilor de pe strada Eminescu 55, unde a fost reparată integral intrarea în curte. Este nevoie şi de aceste lucrări deoarece situaţia în curţile blocurilor este destul de complicată. Pe lîngă acest proiect, mai avem multe alte alte proiecte care ne permit cu certitudine să afirmăm că oraşul Ungheni este un oraş lider în implementarea proiectelor, un oraş cu parcurs european bine stabilit.