Liceul teoretic ”Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni, este reparat capital în cadrul proiectului ”Reformarea învățământului în Moldova”, implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Aproximativ 900 de elevi din șase localități își vor face studiile, din 1 septembrie, într-o școală modernă, dotată cu mobilier nou și echipament de ultimă generație. Valoarea proiectului se ridică la 11 milioane de lei, bani alocați de Banca Mondială.
Liceul teoretic ”Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni, a fost înființat în 1983, iar de atunci nu au mai fost efectuate lucrări de reparație capitală, ne-a spus directoarea Natalia Raileanu-Done.
Natalia Raileanu-Done, directoarea Liceului teoretic ”Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni: „Atmosfera sălilor de clasă era destul de austeră și se simțea necesitatea. Dat fiind faptul că suntem o școală comunitară, numărul de elevi este în creștere. La noi își fac studiile elevi din cinci sate. În clase avem la 30 de copii și uzura spațiilor, desigur, era foarte mare și era nevoie de această reparație”.
Lucrările se desfășoară pe etape, încât programul de studii nu este perturbat. Acum, orele de clasă au loc în schimburi, iar lucrările de renovare a unui bloc sunt pe ultima sută de metri. În două săptămâni, acolo își vor face studiile elevii claselor liceale și gimnaziale, estimează directoarea Liceului teoretic ”Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni, Natalia Raileanu-Done.
Natalia Raileanu-Done, directoarea Liceului teoretic ”Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni: „Dat fiind faptul că suntem și în regim de construcții și în regim de pandemie, suntem unica instituție din raion, care facem studiile în două schimburi. În primul schimb, studiile își fac copiii claselor I-a – a VII-a și în al doilea schimb – a VII-a – a XII-a. Ne-am uitat după spații, ca să acoperim spațiile care sunt libere de reparații”.
În blocul reparat a fost pregătită o încăpere pentru biblioteca școlii. Aceasta se află acum într-un birou mic, unde abia te strecori printre rafturi. Bibliotecara Lidia Cotorobai, care a muncit în liceu de mai bine de 30 de ani, spune că abia așteaptă să se mute la noa sală.
Lidia Cotrobai, bibliotecară: „Suntem la o punte de trecere. Suntem pe o perioadă de timp, atâta timp cât merge reparația, în blocul întâi și sunt cu niște așteptări foarte mari. Să trec într-o încăpere nouă, frumoasă, reparată, cu spațiu unde să-mi primesc cititorul cu plăcere și unde cititorul să se simtă bine în lăcașul bibliotecii”.
La rândul său, învățătoarea Angela Platon așteaptă cu nerăbdare ca lucrările de reparație să înceapă și în blocul în care studiază clasele primare.
Anghela Platon, învățătoare: „Așteptăm chiar cu mare nerăbdare ca și blocul nostru în sfârșit să intre în această mare reparație și credem că, poate, în două luni sau chiar până la finele anului să vedem aceste schimbări. Sunt foarte necesare, se face spre binele copiilor, spre binele angajaților și ne bucurăm foarte mult că am câștigat acest proiect și îl așteptăm cu brațele deschise, ca să vedem finalitatea”.
Lucrările de reparație au demarat în luna iunie a anului trecut și urmează să se încheie în luna august. Dintre cele patru blocuri ale liceului, urmează a fi modernizate trei, a specificat reprezentantul companiei de construcții, Semion Paca.
Simion Paca, responsabilul tehnic: „Aici au fost lucrări pe interior. Sunt prevăzute reparația podelelor, pereților și tavanelor. În afară de aceasta, rețelele inginerești, absolut toate sunt renovate – începând cu apă, canalizare, electricitate, sistem de pază. La moment, acum unde vedeți, sunt finalizate, practic, toate lucrările, în afară de podele. Aici este de lucru pentru o săptămână, ca să ieșim cu toate”.
În 2020, în cadrul proiectului ”Reformarea învățământului în Moldova” au renovate și date în folosință 12 licee de circumscripție, a specificat directorul Fondul de Investiții Sociale din Moldova, Iurie Chiorescu.
Iurie Chiorescu, directorul Fondului de investiții Sociale din Moldova: „Avem încă cinci licee, care urmează să fie date în exploatare în acest an. Adică copiii, la 1 septembrie, vor intra în cinci licee renovate, dotate atât la infrastructură, cât și cu utilaj modern. De exemplu, avem licee care sunt în proces de lucru. Liceul din satul Răzeni, raionul Ialoveni, liceul din satul Cojușna, raionul Strășeni, liceul din municipiul Soroca, liceul din orașul Rezina și liceul din orașul Anenii Noi”.
Proiectului guvernamental ”Reformarea învățământului în Moldova” este implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin Fondul de Investiții Sociale.