Activitatea Direcției regionale Sud a fost inclusă într-un raport complex care a vizat nu doar rezultatele înregistrate ci și problematicile, subiectele sensibile, dar și enumerate soluții pentru prevenirea situațiilor neprevăzute și a ilegalităților transfrontaliere, transmite PROVINCIAL.
Pentru început au fost prezentate rezultatele pe domeniile de competență, după care au fost analizate și puse în discuție mai multe subiecte, ce au avut necesitatea unei abordari și analize mai complexe, fiind totodată ajustat planul de acțiuni, cu obiective și priorități, pentru anul 2021.
Activitatea DR Sud în relațiile de colaborare interinstituțională și internațională în domeniul transfrontalier cu statele vecine, s-a derulat în condiții optime, însă odată cu apariția riscului de răspândire a noului virus COVID-19, s-a luat în considerare reducerea numărului măsurilor comune (patrulare, monitorizare, etc).
Referitor la indicii caracteristici ai activității s-a consemnat o descreștere a numărului de traversări (74%), peste trei mii de cazuri de încălcări ale legislației frontaliere, înregistrându-se o majorare de 3 ori a evenimentelor față de 2019 (1006 cazuri). A crescut considerabil numărul cazurilor depistate de treceri ilegale a frontierei de stat, de la 12 cazuri în 2019, la 46 de cazuri în 2020, toate fiind semnalate pe sectorul de competență moldo-ucrainean a frontierei. De asemenea, s-a atestat și o creștere a cazurile de încălcări în punctele de control și trecere, privind uzul de fasl în actele oficiale, a numărului contravențiilor depistate. Astfel, pe parcursul anului trecut, de către agenții constatatori ai DR Sud, au fost constatate și documentate 3150 de contravenții, cu încasarea la bugetul de stat a amenzilor în sumă totală de 3.587.050 lei.
Alte subiecte abordate au fost pe activitatea Direcțiilor investigații speciale și urmărire penale, resurselor umane, domeniul logistic, starea de sănătate a personalului, etc.
Obiectivele ce și le propune echipa DR Sud pentru anul 2021 presupun: îndeplinirea misiunilor instituției de frontieră cu maxim responsabilitate, promovarea politicii privind combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere înregistrate în zona de competență, inclusiv asigurarea unei reprezentări de înalt nivel al Direcției în relații de cooperare cu structurile similare din țările vecine, cu agențiile europene, precum și cu alte instituții cu care se colaborează.
Sedința de bilanț s-a încheiat cu discursul reprezentantului IGPF, Sergiu Cojocari, care, alături de șeful DR Sud, Oleg Cioban, care au mulțumit tuturor angajaților Direcției Regionale Sud pentru efortul comun și susținerea acordată în activitatea de serviciu pentru anul 2020, îndemnând, ca și în continuare, să dea dovadă de atitudine, responsabilitate și profesionalism în eficientizarea activităților pe domeniile de competență, prin oferirea unui serviciu de calitate în securitatea frontierei de stat.
Cristina Pendea