Haideţi să mai aflăm astăzi împreună câte ceva din secretele plantărilor de prin straturile noastre.
O modalitate excelentă de a controla infestările culturilor fără a stropi cu tot felul de pesticide este aceea de a ne folosi de asocierile de plante cu efect benefic.
Plantările în companion sunt de fapt o metodă de a alunga insectele dăunătoare şi de a atrage insectele benefice culturilor, cum ar fi buburuzele sau albinele.
De asemenea, unele plante cresc pur şi simplu mai bine lângă altele de soi diferit, aşa cum plantele înalte pot fi excelent folosite ca paravane solare pentru culturi ce necesită o evitare a expunerii directe la razele soarelui.
Ce putem face? Pentru a alunga furnicile, dacă sunt prea multe şi ne invadează şi copacii, putem planta în zonă cânepă sau mentă.
Contra afidelor, plantăm lângă roşii sau lângă butucii de viţă de vie nişte ceapă de tuns (Allium schoenoprasum). Sau chiar mărar.
Usturoiul ţine afidele departe de trandafiri. Hasmaţuchiul le alungă de lângă salată. Coriandrul şi menta dau rezultate foarte bune în alungarea afidelor.
Năsturelul (Nasturtium microphyllum) determină afidele păroase să-şi facă bagajele, încă mai abitir ca menta piperită, care şi ea e numai bună la aşa ceva. Petuniile mai alungă din afide, dar nu toate speciile. De asemenea, tufele de rutacee (plante de origine mediteraneană) fac o treabă excelentă în a zori afidele spre alte orizonturi.
Acul de cojocul gândacului de asparagus se numeşte petunia, iar cel pentru gândacul de fasole – rozmarinul (foto).
Contra coleopterelor dăunătoare, cânepa şi salvia fac o lucrare de milioane, doar prin prezenţa lângă straturile aflate sub asalt.
Rubarba ţine departe gândacul negru de culturile de fasole. Molia verzei e convinsă de isop să revină când nu va mai fi cazul.
Menta şi menta piperită ţin la distanţă fluturele alb al verzei sau albiliţa. Oregano face acelaşi lucru cu fluturele, alungându-l de pe plantaţiile de varză, conopidă şi broccoli. Mai putem folosi în bătălia cu albiliţa tufe de rozmarin, salvie ori cimbru.
Contra viermilor de pe varză: limba mielului, trifoi, muşcate, cimbru sălbatic (Thymus vulgaris).
Împotriva musculiţei morcovului (Chamaepsila rosae), avem la îndemână soluţia plantării în apropiere a unor mănunchiuri de usturoi, praz sau a unor tufişoare de rozmarin.
Contra gândacului castravetelui: năsturel (foto), oregano, ridichi.
Mai putem utiliza plante şi contra insectelor care parazitează animalele, cum ar fi puricii. Aceştia sunt convinşi să ne facă din picioarele din spate de lavandă, mentă şi busuiocul cerbilor (Mentha pulegium). Atenţie cu aceasta din urmă, căci e otrăvitoare pentru pisici.
Pentru alungarea păduchilor de plante din genul Chrysomelidae: cânepă, isop, mentă şi mentă piperită.
Contra gândacului de Colorado, un succes nebun îl are plantarea din loc în loc sau la capătul rândului nu foarte mare (câţiva metri) a câte unei crăiţe comune (roşu-portocaliu).
Salvia, menta, roiniţa şi celelalte plante aromatice perene de talie mică sau medie pot fi ţinute şi la ghiveci şi mutate în preajma culturilor pe care dorim să le protejăm numai în perioada de vegetaţie a acestora.
Putem face eventual mai multe ghivece, pe care să le mutăm de la o cultură la alta după necesităţi.Anumite plante însă, cum ar fi crăiţele, acţionează şi la nivelul rădăcinii, alungând invadatorii de sub pământ, astfel încât e mai indicat să le plantăm chiar în straturile pe care le vrem protejate sau lângă ele.
Sursa: financiarul.ro