În Republica Moldova a fost deschisă prima hală de tratare cu inhibitori a îngrășămintelor azotoase în satul Tigheci, raionul Leova. Evenimentul de lansare a avut loc în prezența ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, informează PROVINCIAL.
Hala a fost construită de Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc, iar primii beneficiari ai acesteia vor fi circa 150 de membri ai cooperativei. Suprafața totală a halei este de 6 mii de metri pătrați și are o capacitate de stocare a materiei prime de 6 mii de tone, iar a produsului finit de circa 3 mii de tone.
În cadrul evenimentului, ministrul Ion Perju a subliniat că restabilirea calității solului și implementarea celor mai noi tehnologii în fertilizarea culturilor agricole, în acest sens, este una din prioritățile Guvernului.
„Necesitatea asigurării stabilității sectorului agricol, în condițiile acestui sezon a devenit iminentă. Or, problemele de asigurare cu îngrășăminte, întâlnite primăvara din cauza restricțiilor impuse de pandemie, au confirmat suplimentar necesitatea lansării și consolidării producerii locale. În același timp, este important și aspectul ecologic. Poluarea solurilor cu nitrați este o problemă majoră pentru întreaga regiune, iar în UE deja sunt introduse restricții pentru a evita poluarea apelor și a solului. Iar îngrășămintele ce urmează a fi fabricate în cadrul punctului de tratare din Moldova vor corespunde integral acestor cerințe. Cu siguranță, lansarea halei va avea un impact pozitiv: costuri mici pentru fermieri, micșorarea cantității de nitrați și protejarea sănătății oamenilor, precum și deschiderea oportunităților de export. Vă asigur, MADRM este un partener de încredere în dezvoltarea sectorului agricol și va susține toate inițiativele importante, frumoase, îndrăznețe, cu impact benefic asupra competitivității sectorului agricol, promovării agriculturii durabile şi implementării bunelor practici agricole, inclusiv prin respectarea asolamentului, utilizarea fertilizanților și a materialului semincer de calitate, reducerea cheltuielilor de cost a producției”, a subliniat ministrul.
Potrivit Președintelui Cooperativei Întreprinzator Agrostoc, Igor Tagadiuc, datorită tehnologiei de producere moderne utilizate, îngrășămintele obținute vor avea calitate superioară, acestea vor corespunde normelor Uniunii Europene. Acest lucru va permite inclusiv exportul ulterior al acestora în țările UE.
„Îngrășămintele se încadrează în categoria EC Fertilizanți. Împreună cu partenerii din Germania vom produce fertilizanți de ultimă generație utilizând tehnologii performante pentru sectorul agricol din țara noastră. Noii fertilizanți sunt mai puţin vulnerabili la impactul schimbărilor climatice, iar plantele vor avea acces constant la elementele componente pe o perioada de circa 90 zile. Totodată, fertilizanții nu au efecte nocive asupra sănătății umane. Ne dorim să obținem performanțe în lanțul tehnologic de producere agricolă în Republica Moldova. Este un pas important ce ne va permite să consolidăm eforturile pentru oferirea produselor calitative și eficiente, asigurând obținerea unor recolte înalte și profituri pentru fermieri”, a menționat Igor Tagadiuc.
Valoarea totală a investiției a constituit circa 50 de milioane de lei. Mijloacele financiare fiind utilizate, inclusiv pentru procurarea utilajului de ultimă generație, ce permite producerea îngrășămintelor conform standardelor UE, capacitatea de producere fiind de o mie de tone pe zi.
Doina Secrieru