Două din cele patru instituţii şcolare din oraşul Cantemir au fost reabilitate termic, cu sprijinul Uniunii Europene. Investițiile au fost efectuate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „Dimitrie Cantemir”, cu respectarea înaltelor standardelor europene de eficiență energetică, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie și sănătate a 360 de copii, informează PROVINCIAL.
La Grădiniţa nr. 2 au fost realizate lucrări de izolare termică a pereţilor, acoperişului şi subsolului. La Liceul “Dimitrie Cantemir” au fost efectuată izolarea termică a acoperișului, pereților (parțial) și subsolului.
Prezent la eveniment, Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Secţiei Operaţiuni la Delegația UE în Republica Moldova a declarat: „Sunt deosebit de mândru să asist la rezultatele excelente ale acestui proiect finanțat de UE în Cantemir. Datorită finanțării UE, aceste lucrări de reabilitare termică vor îmbunătăți calitatea vieții pentru mai mult de 360 de elevi, precum și pentru profesori și cetățeni, în general. Măsurile de eficiență energetică vor oferi un confort mai bun copiilor, precum și vor economisi resurse economice importante, contribuind în același timp la abordarea schimbărilor climatice. De asemenea, aș dori să felicit și să mulțumesc echipei de implementare, autorităților locale și cetățenilor care au demonstrat un angajament puternic și responsabilitate locală”.
„Eficientizarea termică a Grădiniței prin Programul UE „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale” ne-a adus mai mult confort și o imensă fericire pentru toți cei 160 copii, părinții lor și, nu în ultimul rând, pentru toți angajații instituției”, a remarcat Viorica Diacov, directoarea Grădiniţei nr.2 din Cantemir.
„La Liceul nostru, investiţia era necesară, instituţia neavând capacitate de a efectua asemenea lucrări. Datorită Uniunii Europene şi a cofinaţatorilor, ne aliniem standardelor de eficienţă energetică”, a spus Elena Macaria, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”.
„Proiectul „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir” (CanTREB) ne ajută să realizăm Planul de Acțiuni privind Energia Durabilă şi să atingem obiectivele voluntare de reducere a emisiilor de CO2, asumate prin semnarea Convenţiei Primarilor pentru Climă şi Energie”, a menţionat Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir.
Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învățământ, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea stației individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice și colectoarelor solare etc.
Cristina Pendea