Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a lansat o campanie de informare la nivel republican, cu genericul „Keep CALM and local integrity – Păstrați CALM-ul și Integritatea la nivel local!”, informează PROVINCIAL.
Scopul campaniei de informare este de a diminua numărul procedurilor de control al averii și intereselor personale, al respectării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor în privința reprezentanților autorităților publice locale (președinți de raioane, primari, viceprimari, consilieri locali).
Campania se va desfășura în perioada 23 noiembrie – 24 decembrie 2020 în municipiul Chișinău și în raioanele țării prin organizarea activităților instructive, inclusiv de la distanță, pe platforma Zoom, în baza regiunilor de risc identificate, precum și distribuirea materialelor informative pentru a promova standartele cu privire la integritate în cadrul autorităților publice locale.
La eveniment, președintele ANI, Rodica Antoci și Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au semnat și un Acord de colaborare în domeniul integrității.
„În ultimii doi ani, majoritatea încălcărilor constatate de către Inspectoratul de Integritate vizează aleșii locali. Din cele 152 de acte de constatare emise, primii din clasamentul celor mai dese încălcări sunt – 40 de primari, 7 ex-primari, președinți de raion, 42 de consilieri locali actuli și 12 ex-consilieri. Majoritatea dintre aceștia fiind din raioanele Cahul, Anenii Noi, Criuleni, Chișinău, Sîngerei, Orhei, iar încălcările admise se refereau la situații de conflict de interese și incompatibilităților. Vreau să ne consolidăm eforturile în sprijinul aleșilor locali și să promovăm împreună standartele integrității în administrația publică locală pentru a preveni și diminua numărul acestor încălcări”, a declarat Rodica Antoci, președintele ANI.
„Vă mulțumesc pentru această deschidere a instituției Dvs, deoarece întradevăr există o problemă și ea necesită a fi soluționată. Primim semnale din teritoriu despre cazurile pe care le-ați menționat și Dvs. în cifrele prezentate. Începând de astăzi stabilim un parteneriat și o colaborare de lungă durată. Știm foarte bine că, din 90 % din cazuri ale încălcărilor nu există o intenție sau o rea credință din partea aceștor aleși locali, dar o neconcordanță în legislație, de aceea, noi, foarte clar trebuie stabilim statutul alesului local, toate regimurile juridice ale conflictelor de interese, incompatibilități, etc.”, a conchis Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.
Primele sesiuni de instruire vor fi organizate în perioada 24-26 noiembrie 2020 pentru funcționarii din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.
Cristina Pendea