„Cum se face că unii funcționari publici din Primăria municipiului Bălți nu cunosc limba română? Am solicitat să-mi fie prezentate probele în scris a tuturor funcționarilor publici ai primăriei cât și a șefilor direcțiilor la accederea prin concurs în funcțiile publice, care demonstrează faptul că aceștia posedă limba de stat a Republicii Moldova – limba română”, susține consilierul municipal din Bălți, Sergiu Burlacu, informează PROVINCIAL.
Totodată, el susține că, conducerea administrației publice locale evită să prezinte informațiile solicitate, făcând trimitere la termenul de păstrare a informațiilor în arhivă și ulterioara distrugere a acestor date potrivit Hotărârii Serviciului Arhivei de Stat numărul 57 din 27.07.2016, care prevede modalitatea de păstrare a arhivelor – „astfel informându-mă despre faptul că aceste informații nu se mai regăsesc. Le aduc aminte unor decidenți ai APL-ului despre faptul că trimestrial sau anual se petrece evaluarea activității și performanțelor profesionale, care include și verificarea competențelor pe criteriul abordat de legea 158 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Astfel, voi solicita respectarea buchiei legii prin prisma articolului 27 a legii 158 din 2008 și voi cere ca funcționarii, fiind în serviciul public să dea dovadă de respect pentru cetățeni și valorile noastre naționale, pentru care au optat înaintașii noștri, inclusiv în lupta pentru Independență, Limbă Română și alfabetul latin”, adaugă consilierul.
În același timp, Burlacu adaugă: „Le mai aduc aminte că de la declararea Independenței Republicii Moldova față de fostul regim comunist/sovietic au trecut 30 de ani, timp suficient pentru a studia și a vorbi fluent limba țării în care trăiești, cu atât mai mult fiind în serviciul public și aflându-te în comunicare directă cu cetățenii, cărora nu trebuie să le creeze un obstacol incapacitatea unora de a însuși limba de stat. Oriunde te-ai afla, trebuie să dai dovadă de respect față de populația băștinașă, cu atât mai mult dacă aspiri la o funcție înaltă. Apropo, cineva a promis că în curând va vorbi românește, abia aștept să văd când ședințele Consiliului Municipal Bălți se vor duce în limba de stat”, a conchis Burlacu.
Dina Roșca