Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș, în cadrul unui interviu, a răspuns la întrebarea: „În prezent, pentru prevenirea răspândirii virusului, copii din clasele primare primesc micul dejun la pachet. De când ar putea fi reluată alimentația obișnuită în școli?”, informează PROVINCIAL.
„La moment, colegii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică examinează rapoartele de autoevaluare privind respectarea normelor sanitare în blocurile alimentare și coordonează meniurile model. Deciziile privind reluarea alimentației va fi luată în funcția de evoluția situației epidemiologice și posibilitățile de respectare a normelor sanitare”, a spus Rîmiș.
Conform Instrucțiunii, dacă unul dintre elevi este diagnosticat cu noul tip de coronavirus, întreaga clasă încetează să frecventeze școala și trebuie să stea acasă, în carantină pentru o perioadă de 14 zile. În acest fel, Secretarul de Stat a fost întrebat ce se întâmplă dacă diagnosticul este confirmat la unul sau mai mulţi membri ai familiei elevului.
„În cazul stabilirii diagnosticului COVID-19 la un elev, măsurile de sănătate publică sunt direcționate spre prevenirea răspândirii infecției prin izolarea sursei de infecție (elevul bolnav) și plasarea în regim de autoizolare/carantină a persoanelor care au fost în contact cu persoana bolnavă. Astfel, conform Protocolului clinic standardizat pentru medicul de familie, elevul confirmat cu infecția COVID-19 va fi supravegheat de medicul de familie care, în funcție de starea de sănătate și posibilitățile de izolare, stabilește modalitatea de tratament în condiții de domiciliu sau spital. A doua direcție de măsuri ține de supravegherea contacților și respectiv, toţi elevii din clasa în care elevul cu diagnosticul confirmat de COVID-19 își făcea studiile vor fi incluși în categoria de „persoană contact” și vor fi plasați în regim de autoizolare/carantină la domiciliu pentru 14 zile, iar calculul zilelor se va efectua de la ultima zi de contact cu elevul confirmat COVID-19 pozitiv. Clasa va continua studiile la distanță (în regim on-line) pentru perioada menţionată”, a răspuns Rîmiș.
„Elevii care sunt plasați în regim de autoizolare la domiciliu nu au voie să părăsească domiciliul decât în cazurile de necesitate stringentă și trebuie să fie izolați de membrii familiei pentru a evita la maxim contactul cu persoanele terțe. Sigur că elevul trebuie să fie asistat de membrii familiei care vor respecta cu strictețe măsurile de precauție precum purtarea măștii, igiena mâinilor, dezinfecția suprafețelor și aerisirea frecventă a încăperilor. Părinții sau tutorii trebuie să monitorizeze zilnic elevul și să informeze la telefon medicul de familie despre starea lui de sănătate. La primele simptome de boală, precum, febră, tuse, rinoree, părintele trebuie să apeleze medicul de familie, iar la agravarea stării de sănătate, Serviciul 112. Decizia privind plasarea în carantină/autoizolare a profesorilor, care au predat în clasa respectivă, în timpul în care a frecventat școala elevul cu diagnosticul confirmat de COVID-19 va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din riscurile epidemiologice și specificul didactic. Cu alte cuvinte, se va face evaluarea riscului și dacă profesorul a respectat măsurile de precauție privitor la igiena mâinilor și purtarea măștii de protecție permanent și corect, atunci el își va continua activitatea în cadrul instituției de învățământ, iar în cazul în care în procesul de evaluare a riscului se constată că măsurile de precauție nu au fost respectate în totalitate, atunci profesorul va fi plasat în autoizolare/carantină”, a conchis Secretarul de Stat.
Doina Munteanu