Peste 1 700 de locuitori ai orașului Leova vor avea acces la un sistem de canalizare centralizat în rezultatul construcției, în această urbe, a 13,5 km de rețele interne de canalizare și a racordării la aceste rețele a 690 de case individuale de locuit. Noile rețelele interne de canalizare vor fi construite în cadrul măsurii investiționale „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova”, susținute financiar de Uniunea Europeană, informează PROVINCIAL.
Recent, a fost dat startul lucrărilor de construcție în cadrul proiectului dat, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Antreprenorul a amenajat șanterul și a inițiat deja primele lucrări în cadrul proiectului dat, dislocându-și la fața locului tehnica, materialele și utilajul. Astfel, până la moment, de către operatorul economic contractat – „Polimer Gaz Conducte” SRL, au fost executate lucrări de terasamente pe o suprafață de 492 m3, s-au montat circa 500 metri liniari de țevi de canalizare, cămine de vizitare și de racordare.
„Accesul sustenabil la apă potabilă curată și de calitate, la fel ca și serviciile sanitare, sunt cheia dezvoltării economice și sociale pentru orice societate”, este de părere Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.
„Canalizarea reprezintă o miză majoră atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru dezvoltarea durabilă. Existenţa unui sistem de canalizare coerent condiţionează calitatea mediului înconjurător şi implicit a vieţii. Prin intermediul acestui proiect, Uniunea Europeană asigură suportul pentru îmbunătățirea vieții cotidiene a moldovenilor, contribuind la o mai bună infrastructură de alimentare cu apă și de canalizare în mediul rural. Grație investițiilor europene, cetățenii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor avea acces la servicii publice de calitate, moderne și durabile de aprovizionare cu apă și sanitație”, a accentuat Maria Culeșov.
La rândul său, Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, vine să mențineze și el importanța acestui proiect și să exprime mulțumiri Uniunii Europene pentru sprijinul financiar acordat: „Pentru mine și colegii mei acest proiect investițional este nu doar unul de infrastructură, dar și un proiect pentru generații, care va plasa orașul nostru în rândul localităților în care serviciile de calitate sunt și pot fi prestate la standarde europene. Regret, însă, că nu fiecare din noi încă conștientizează pe deplin urmările pozitive ale acestei investiții pentru sănătatea orășenilor și pentru protecția mediului ambiant. Dar, cu siguranță, copiii și nepoții noștri vor aprecia ceea ce realizăm noi astăzi, împreună cu partenerii noștri, la Leova”.
Măsura investițională „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova” este finanțată de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
Dina Roșca