„Pentru unele categorii de afaceri impactul a fost devastator, în cazul altora – s-a resimţit mai puţin. Dar, în general, economia naţională, la fel ca şi marea majoritate a economiilor lumii, a avut de suferit foarte serios”. Declarația a fost făcută de omul de afaceri, Igor Roșca, director general al „Rogob”, informează PROVINCIAL.
În cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, Roșca a spus că, dacă în cazul marilor puteri economice ale lumii, se estimează că perioada de recuperare va fi de circa 10 ani, în cazul Republicii Moldova putem vorbi de acest termen doar făcând o prognoză optimistă. „Pe termen scurt şi mediu, business-ul, economia naţională vor avea de făcut faţă unor provocări fără precedent. Părerea mea este că perioada de recuperare va fi cu atât mai scurtă, cu cât şi statul şi mediul de afaceri vor înţelege că trebuie să fac front comun şi să acţioneze concertat pentru a diminua impactul negativ al crizei” – a adăugat el.
Omul de afaceri este de părere că statul trebuie să facă noi paşi în întâmpinarea mediului de afaceri, iar mediul de afaceri trebuie să-şi conştientizeze mai mult ca oricând misiunea ce-i revine în sprijinirea eforturilor statului de a asigura o viaţă mai bună cetăţenilor.
„Când vorbesc de noi paşi din partea statului, nu mă refer la subvenţii sau alte forme de infuzii financiare. Statul are şi alte pârghii – începând de la politicile sale fiscale şi terminând cu intervenţia pe lângă băncile comerciale în vederea relaxării politicii de creditare sau de acordare a vacanţelor la rambursarea creditelor. Să mă înţelegeţi corect: statul nu poate şi nu trebuie să dicteze băncilor comerciale cum să procedeze în raport cu creditarea mediului de afaceri. Dar statul este cel care, spre exemplu, prin emisiunile de valori mobiliare de stat, îşi poate spori capacităţile financiare proprii, oferind, totodată, şi băncilor posibilitatea de a câştiga bani în plus. Iar în contul acestor bani, cred că statul poate formula şi solicitarea ca băncile să vină cu unele măsuri de relaxare în raport cu procesul de creditare. Nu cred că băncile ar refuza acest lucru. Pentru mediul de afaceri aceasta ar putea fi gura de oxigen care-i va permite nu doar să supravieţuiască, ci şi să-şi revină cât mai repede posibil. Iar dacă mediul de afaceri îşi va reveni mai repede, se vor achita mai multe impozite şi, respectiv, perioada de recuperare a economiei naţionale va dura mai puţin”, a explicat Igor Roșca, precizând: „am venit doar cu un exemplu, dar, credeţi-mă, astfel de exemple sunt multe. Important e să se conştientizeze gravitatea situaţiei în care ne aflăm cu toţii şi să acţionăm în comun, în beneficiul tuturor”.
Dina Roșca