Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a participat la conferința națională cu genericul „Recolta strugurilor 2020: particularități și valorificare”.
„Vă mulțumim că depuneți muncă asiduă pentru a purta faima Republicii Moldova în lume. Acest fapt este demonstrat de numeroasele distincții pe care le aduceți în țara noastră, de la concursurile internaționale. Anul agricol curent este unul dificil, reieșind din condițiile de secetă și criza pandemică. În acest context, organizarea conferinței este oportună pentru a lua decizii raționale și echilibrate în preajma campaniei de recoltare, de achiziționare și procesare a strugurilor pentru vin. Prin conjugarea eforturilor comune, trebuie să asigurăm recoltarea și achiziționarea integrală a recoltei de struguri în termini optimi, precum și să întreprindem măsurile necesare pentru diminuarea consecințelor secetei asupra stării plantațiilor viticole înaintea sezonului rece”, a declarat Perju.
Totodată, conform agendei evenimentului au discutate următoarele subiecte:
– vinificarea strugurilor în condiții de secetă;
– caracteristica potențialului oenologic al strugurilor 2020;
– miza pe un produs de calitate: impactul programelor Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernului Suediei;
– particularitățile anului vitivinivol 2019-2020: meteo, fenologie și starea fitosanitară, randamente;
– recolta strugurilor 2020: situație și prețuri de referință la struguri;
– conjunctura vitivinicolă din Republica Moldova în ajunul recoltei 2020.
În cadrul conferinței, Consiliul de produs al filierei vitivinicole a remarcat că, în anul curent, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole sunt mai mari decât în anul precedent și prețul de cost al strugurilor de soiuri europene pentru vin este în creștere (cu cca 6-10 %). Astfel, se recomandă ca prețurile de referință de achiziționare a strugurilor pentru vin, în anul 2020, să fie, cel puțin, de 4.5 lei/kg – pentru soiurile europene șide 2.5 lei/kg – pentru soiul de struguri Isabella. În același sens, se recomandă ca prețurile de achiziție a strugurilor destinați fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referință pentru producerea vinului.
Consiliul de produs al filierei vitivinicole îndeamnă unitățile vinicole să țină cont de prețurile de referință la negocierea cu producătorii de struguri a tarifelor concrete de achiziționare a materiei prime vinicole din recolta anului curent. De asemenea, se recomandă ca achiziționarea strugurilor să fie efectuată în baza contractelor încheiate în prealabil, în care să se regăsească prevederi clare și relevante pentru ambele părți (viticultor/vinificator).
La eveniment au participat membrii Consiliului de Coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), membrii platformelor ONVV, producători vitivinicoli, reprezentanți ai instituțiilor de educație și cercetare pentru sectorul vitivinicol ș.a.
Doina Munteanu