Șeful statului Igor Dodon susține că în continuarea vizitelor de lucru în țară, ieri, a mers în raionul Strășeni. Prima destinație din agendă fiind lucrările de construcție a segmentului care face parte din șoseaua de centură a capitalei, informează PROVINCIAL.
„Această porțiune a drumului M2 are lungimea de 6,5 km, iar costul lucrărilor constituie aproape 10 milioane de euro. Din aceste mijloace au fost valorificate 11%, lucrările urmând să se încheie în luna septembrie 2021. Acest segment este prima parte a unui proiect de amploare privind construcția șoselei de centură a capitalei. La prima etapă, este preconizată construcția a trei segmente: de la intrarea în orașul Ialoveni până în sectorul Buiucani al capitalei (cartierul Sculeni) și mai departe până la intersecția de la intrare în Cricova. Țin să amintesc că în anul 2020, din Fondul Rutier a fost alocată o sumă record – peste 2,7 miliarde de lei – pentru reabilitarea drumurilor și încă peste un miliard de lei – pentru Programul „Drumuri bune pentru toți”, în cadrul căruia fiecare localitate a țării va beneficia de cel puțin câte un milion de lei”, a scris Dodon, pe Facebook.
Totodată, susține el că s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii agricole SRL Codru-ST din satul Zamciogi, raionul Strășeni. Gospodăria funcționează din anul 1992, iar în prezent activează circa o sută de persoane. Pe o suprafață de aproximativ 450 de hectare sunt cultivate cereale, iar pe 225 de hectare – fructe și pomușoare. Aceasta dispune de tehnică agricolă și un depozit frigorific pentru păstrarea fructelor.
În satul Drăgușeni, a vizitat grădinița „Lăstăraș”, sediul căreia a fost reparat în anul 2018 din surse financiare alocate din bugetul de stat și din donații. Grădinița este prevăzută pentru 60 de copii din trei categorii de vârstă, începând cu cea de creșă. Instituția preșcolară este pregătită pe deplin să fie deschisă după finalizarea regimului stării de urgență în sănătate publică, urmând să fie respectate cu strictețe regulile sanitare. „Administrația grădiniței m-a asigurat că instituția este dotată cu toate cele necesare pentru procesul educațional, dar există necesitatea unui calculator și dotarea terenului de joacă pentru copii. În același sat, am vizitat Casa de cultură care este în proces de reparație capitală. Costul total al lucrărilor constituie 3,4 milioane de lei, dintre care 2,5 milioane sunt prevăzute în acest an. Celelalte mijloace urmează să fie identificate. Am promis administrației locale să acord asistența necesară astfel ca lucrările de reparație să fie finalizate”, mai comunică șeful statului.
Prin urmare, Dodon a vizitat mănăstirea de lîngă satul Țigănești, raionul Strășeni. În prezent, pe teritoriul acesteia siunt trei biserici: Adormirea Maicii Domnului (a fost construită în anul 1725, apoi a fost reorganizată și reconstruită de cîteva ori), Sfîntul Nicolae (1868) și Biserica în cinstea icoanei Maicii Domnului „Izvorul Tămăduitor” (2009). Actualmente, complexul monahal reprezintă un ansamblu de arhitectură unic, care a devenit și Parc Național. Acest loc a devenit o atracție pentru turiștii doritori de a admira peisajul, dar și de a vizita biblioteca impresionantă unde sunt depozitate cărţi vechi de peste o sută de ani. „Am discutat cu arhimandritul Irinarie despre problemele actuale ale mănăstirii. Am promis ajutor în finalizarea lucrărilor de construcție a unui hotel cu capacitatea de 50 de locuri pentru pelerini și pentru reparația acoperișului chiliilor în care trăiesc călugării. M-am rugat pentru pace în țară și pentru bunăstarea poporului nostru”, scrie Dodon.
„În comuna Rădeni, raionul Strășeni, m-am familiarizat cu procesul de reabilitare a unui segment de drum cu lungimea de doi kilometri. Din surse alocate din bugetul local și datorită sprijinului acordat de agenții economici, au fost efectuate lucrări în proporție de peste 90%, în sumă de 4,2 milioane de lei. Pentru finalizarea lucrărilor, urmează să mai fie identificate aproximativ 300 mii de lei. Apoi, am mers în livezile întreprinderii agricole „Codru-ST”, pe care am vizitat-o astăzi, mai devreme. În sediul primăriei Rădeni, împreună cu primarul Petru Răbdău, am discutat cu agenții economici din localitate, consilierii și primarii satelor care fac parte din această comună. Am vorbit despre problemele actuale cu care se confruntă: susținerea agriculturii, reabilitarea drumurilor, dezvoltarea socială”
Lângă satul Ghelăuza, Dodon spune că a inspectat desfășurarea lucrărilor de reabilitare pe porțiunea șoselei regionale L442 Strășeni – Voinova. Întregul proiect presupune reabilitarea a 21 km de drum, a două poduri mari și 46 mai mici. Costul lucrărilor inițiate în luna noiembrie 2018 se estimează la 74 milioane de lei, dintre care au fost valorificate 22 milioane de lei, iar in anul curent din bugetul de stat au fost alocate 50 mln de lei. „Finalizarea lucrărilor de construcție a drumului va permite să fie îmbunătățită (modernizată) infrastructura pentru cel puțin 32 mii de locuitori din această regiune a raionului Strășeni, dar și pentru agenții economici, inclusiv rezidenții Zonei Economice Libere și ai parcului industrial. Am salutat oamenii care muncesc pe acest teren și le-am urat succes în finalizarea lucrărilor”, declară șeful statului.
ILa fel, în satul Ghelăuza, Igor Dodon spune că a a vizitat un veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Gavril Anton a împlinit recent 95 de ani, are cinci copii, opt nepoți și 16 strănepoți. Gavril Anton este unicul veteran în viață din acest sat. „L-am felicitat cu ocazia celor 75 de ani de Victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei, înmînîndu-i distincția supremă a Republicii Moldova – Ordinul Republicii”, scrie, pe Facebook, Dodon.
În continuarea vizitei în raionul Strășeni, șeful statului spune că s-a familiarizat cu activitatea filialei locale a Zonei Economice Libere „Bălți”. „Inițial, am mers la Colegiul de Inginerie din localitate. Această instituție și-a început activitatea în anul 2019. Procesul de învățământ se desfășoară conform unei formule germane: 50% lecții teoretice, 50% lecții practice. În prezent, în anul doi de studii la colegiu învață 34 de persoane, iar pentru anul întâi au depus actele 15 elevi. În total, această instituție de învățământ este prevăzută pentru 350 de locuri, inclusiv 80 bugetare. Am apreciat înalt dotarea tehnică excelentă a colegiului. În unul dintre blocuri sunt amenajate săli de studiu și camere în care au fost create condiții de trai foarte bune pentru studenții din afara orașului. De asemenea, am mers în vizită la întreprinderea locală SRL „Whetec”, care activează deja de doi ani și care se ocupă de producerea utilajului electric, a cablurilor și instalațiilor electrice pentru automobile. Întreprinderea execută comenzi ale gigantului auto „Renault – Nissan – Mitsubishi”, iar producția este exportată în Franța. În prezent, aici activează 50 de persoane, dar planurile de creștere a volumului de producție necesită extinderea statelor de personal până la 300 de persoane. La final, la aceeași întreprindere m-am familiarizat cu procesul de producere de la fabrica „Senronet”, care este specializată în fabricarea paharelor din carton, care sunt exportate cu succes în Rusia și în România. Compania activează din luna februarie curent și are angajate peste 20 de persoane”.
„Împreună cu președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, precum și cu vicepreședinții raionului și primarii mai multor localități, am discutat cele mai actuale probleme cu care se confruntă această regiune. Pe lângă problemele care sunt menționate în mod tradițional, cum ar fi reabilitarea drumurilor, asigurarea cu apă, deficitul bugetar și agricultura, am discutat și despre necesitatea construcției unei școli sportive, valoarea căreia este estimată la 21 milioane de lei, dintre care 6,4 milioane au fost valorificate anul trecut. Necesită a fi identificate încă 12,5 milioane de lei, iar lucrările de construcție trebuie să fie finalizate în luna decembrie 2021. De asemenea, am discutat chestiunea ce ține de construcția unei cazangerii pentru spitalul raional și conectarea acestuia la rețeaua de gaze. În acest scop, sunt necesare 6,7 milioane de lei, bani care încă nu au fost alocați. Am promis că voi acorda administrației raionale sprijinul necesar pentru finalizarea acestor dar și a altor proiecte”, susține Dodon.
Șeful statului a mai vizitat Centrul de Sănătate Strășeni, care a fost înființat în anul 1978. În prezent, aici activează 190 de persoane, cinci pacienți urmează tratament împotriva COVID-19, fiind efectuate în total 800 de teste. Alte 190 de persoane contaminate urmează tratament la domiciliu, iar 179 s-au vindecat. „Am vizitat și spitalul din satul Vorniceni, unde în prezent se tratează 87 de pacienți bolnavi de tuberculoză. În prima jumătate a anului 2020, numărul acestora a fost de 232, iar în anul 2019 – 435 de pacienți. Am adresat mulțumiri personalului ambelor instituții medicale pentru devotament în combaterea răspândirii virusului, și am transmis celor mai buni angajați Diplomele de Onoare ale Președintelui. Le-am comunicat că datorită amendamentelor la buget, care au fost aprobate recent, salariile tuturor angajaților din sistemul de sănătate din Moldova vor fi majorate cu 30% începând cu 1 septembrie”, susține Dodon.
Ultima destinație a fost complexul sportiv din satul Pănășești, care a fost construit recent. „Am fost plăcut surprins de amploarea și calitatea lucrărilor efectuate: centrul include o sală mare pentru sporturile de echipă, o piscină, tribune și vestiare cu cabine de duș. Sunt conectate toate sistemele de comunicare. Clădirea este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a fi dată în folosință, însă mai trebuie puse la punct formalitățile juridice, dar și să fie soluționată problema privind achitarea unei datorii în mărime de 3 milioane de lei față de agenții economici care au contribuit financiar la construcția acestui complex sportiv. Am felicitat autoritățile locale pentru acest complex sportiv atât de bun, instituții ca aceasta fiind puține în Moldova și am îndemnat să deschidă cât mai curând posibil ușile pentru tinerii sportivi, dar, totodată, să nu uite despre respectarea normelor sanitare”, a conchis Dodon.
Doina Munteanu