Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a efectuat o vizită de lucru în raionul Ștefan-Vodă, ieri, pentru a evalua impactul secetei și a calamităților naturale asupra culturilor agricole. Culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui din localitățile Copceac, Volintiri și Ștefănești s-au dovedit a fi cele mai afectate, informează PROVINCIAL.
În cadrul vizitei, Perju s-a întâlnit cu producătorii agricoli din raion și cu reprezentanții administrației locale și au discutat despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă agricultorii în perioada campaniei de recoltare a cerealelor. Agricultorii au declarat că recolta este diminuată considerabil, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile. În acest sens, părțile au discutat despre metodele de redresare a situației din sectorul agricol.
„Prin comunicare și cooperare, împreună vom găsi soluții pentru a oferi suport sectorului agricol. Una dintre soluții sunt subvențiile, plata cărora va începe în perioada următoare. În acest sens, sunt prevăzute surse financiare în sumă totală de 100 milioane de lei. Banii vor fi alocați prioritar pentru agricultorii din cele mai afectate localități din țară. Totodată, țin să vă informez că, săptămâna trecută am avut o întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale din țară, unde am discutat modalitățile de sprijin pentru agricultorii creditați și afectați de seceta hidrologică din anul curent. Le-am solicitat să genereze soluții optime, privind reeșalonarea creditelor fără aplicarea penalităților de întârziere și a comisioanelor pentru prelungirea creditelor”, a declarat Perju.
În același context, ministrul i-a îndemnat pe agricultori să-şi asigure terenurile, culturile agricole pe viitor, întrucât a fost aprobat de Parlament un nou proiect de lege, scopul căruia este susținerea producătorilor ce au înregistrat pierderi din cauza condițiilor climaterice.
„Proiectul urmează să intre în vigoare din luna septembrie și prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole”, a precizat ministrul.
Ministrul a mai declarat că, vor fi examinate și alte mijloace de intervenție orientate spre acordarea ajutorului producătorilor care se află în situație de criză.
Dina Roșca