
Șeful statului Igor Dodon, ieri, și-a continuat vizitele prin raioanele țării. Pe agendă a fost raionul Hâncești, informează PROVINCIAL.
Inițial a avut o discuție cu administrația raionului condusă de Iurie Levinschi, președintele raionului Hîncești. „Am discutat despre problemele actuale ce țin de dezvoltarea social-economică a regiunii, inclusiv susținerea agriculturii, construcția și reabilitarea drumurilor și a obiectivelor de menire socială. Le-am comunicat interlocutorilor despre amendamentele la buget care au intrat recent în vigoare și datorită cărora aproape un milion de cetățeni ai Moldovei, care fac parte din diferite categorii sociale, vor beneficia de ajutor financiar. De asemenea, am menționat că în localitățile țării au început lucrările de reabilitare a drumurilor în cadrul programului național „Drumuri bune pentru toți””, scrie Dodon, pe Facebook.
ITotodată, în orașul Hâncești a vizitat unul dintre cele mai cunoscute obiective istorice din Moldova – Ansamblul istorico-arhitectural „Conacul Manuc Bey”. Acest complex impunător datează cu secolul al XIX-lea, fiind ridicat de către urmașii negustorului și diplomatului de origine armeană Manuc Bey Mârzaian. La lucrările de construcție a unuia dintre aceste edificii a participat și cunoscutul arhitect Alexandr Bernardazzi. De-a lungul timpului, Conacului lui Manuc Bey a fost lăsat în paragină. Ulterior, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, a efectuat lucrări de restaurare.
Împreună cu Iurie Levinschi, președintele raionului Hîncești, Dodon a vizitat spitalul raional. În perioada epidemiei, aici au fost testate peste 500 de persoane suspecte de coronavirus, 86 dintre care au fost diagnosticate pozitiv. În prezent, în spitalul raional se tratează 13 pacienți contaminați cu COVID-19. În total, în aceste patru luni, în raion s-au infectat 146 de persoane, dintre care șase au decedat. Deși statele de personal ale spitalului prevăd 455 de unități, în realitate aici activează 380 de angajați. Instituția medicală are o capacitate de 230 de paturi.
„Am adresat mulțumiri personalului medical pentru eforturile considerabile depuse în combaterea răspândirii virusului și am transmis administrației spitalului Diplomele de Onoare ale Președintelui, conferite celor mai buni angajați ai instituției”, a adăugat Dodon.
În continuarea vizitei în raionul Hâncești, șeful statului a mers la întreprinderea agricolă SRL „Tehnostel Car”. Compania a fost înființată în anul 2002 și se ocupă de cultivarea porumbului, pe o suprafață de 750 ha, și a culturilor furajere, pe 300 ha. „Anul acesta, întreprinderea speră să obțină o recoltă bună, în pofida condițiilor climaterice dificile”, spune Dodon.
„În două sate din raionul Hîncești – Rusca și Leușeni – am depus flori la monumentele ostașilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, aducînd un omagiu memoriei și respectului față de toți eroii care au participat la eliberarea pământului nostru de fasciști. Totodată, am discutat cu Cozma Vornic, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, născut în anul 1925. L-am felicitat cu ocazia celor 75 de ani ai Marii Victorii și i-am înmânat distincția supremă a țării – Ordinul Republicii”, a mai scris Dodon.
În același timp, în satul Dancu din raionul Hâncești, șeful statului a vizitat două întreprinderi. Este vorba de SA „Dancu Tabița”, o mini fabrică de familie, care funcționează de 15 ani, și care se ocupă de producerea și realizarea laptelui, iar în ultimii cinci ani – și a cașcavalurilor. Produsele se vând cu succes în marile rețele comerciale din Moldova. În fabrică activează peste 20 de persoane. Compania deține propria turmă de vite – 30 de capete, însă, pentru realizarea volumului de producție planificat, aceasta trebuie majorată până la 40 de capete.
Tot în această localitate activează fabrica de textile „Cris Collection”, situată într-o clădire cu două etaje, deschisă în luna februarie curent. Inițial, aici se cosea îmbrăcăminte pentru femei și bărbați, dar, din cauza pandemiei, întreprinderea s-a reprofilat în producerea măștilor și a halatelor medicale – mărfuri ce sunt solicitate pe larg.
Pe finalul vizitei, Dodon anunță că a mers în satul Ivanovca. „Aici au apărut probleme ce țin de finisarea lucrărilor de construcție a unui segment de drum cu lungimea de 1200 de metri. Primarul satului Ivanovca și conducătorii altor cinci sate au menționat necesitatea identificării unor mijloace financiare în acest sens: conform estimărilor preventive, sânt necesare de la 3,5 până la 4 milioane de lei. Am propus ca aceste surse să fie identificate din Fondul Rutier, chiar până la finele acestui an. De asemenea, în satul Ivanovca trebuie soluționată problema asigurării cu apă potabilă a obiectivelor de menire socială. Mi-am exprimat disponibilitatea de a acorda sprijinul necesar inclusiv la acest capitol”, a conchis Dodon.
Doina Munteanu