Șeful statului Igor Dodon, ieri, și-a continuat vizitele prin țară. În agenda zilei au fost Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și raionul Taraclia, informează PROVINCIAL.
„Inițial am mers la Comrat, unde m-am familiarizat cu situația din câteva gospodării afectate de ploile abundente din 5 iulie și de inundațiile provocate de acestea. În total, au avut de suferit 16 gospodării private, păsările domestice și automobile. Autoritățile locale estimează acum pagubele. Împreună cu Alexandr Suhodolschi, deputat în Parlament, ales din partea Partidului Socialiștilor în circumscripția uninominală electorală Comrat, am decis să acordăm ajutor material fiecărei familii afectate”, a scris Dodon, pe Facebook.
În același timp, el a spus că s-a familiarizat cu modul în care se desfășoară lucrările de construcție pe porțiunea de șosea dintre satele Congaz și Baurci din Autonomia Găgăuză. „Este un segment de drum avariat, care se deteriorează sistematic din cauza ploilor abundente și din cauza transportului de mare tonaj, care circulă pe aici. Astfel, se preconizează să fie reparați peste șapte kilometri de drum și un pod. Valoarea proiectului este de 40 milioane de lei, bani care vor fi alocați din buget. Totodată, în cadrul unei evaluări a lucrărilor de construcție, au fost depistate încălcări grave care au influențat calitatea acestora. Am criticat dur compania contractantă și am avertizat că, în conformitate cu legislația în vigoare, calitatea proastă a lucrărilor de construcție ar putea duce la rezilierea contractului, fără achitarea banilor pentru lucrările efectuate”, mai susține Dodon.
În satul Baurci din raionul Comrat, Autonomia Găgăuză, șeful statului declară că s-a documentat cu activitatea întreprinderii agricole SRL „Nisapeva”, care în aceste zile se ocupă de recoltarea grâului pe o suprafață totală de peste 1800 de hectare. Potrivit estimărilor productivitatea grâului constituie 7-8 chintale la hectar. De asemenea, această gospodărie cultivă porumb, floarea soarelui și orz. „Am salutat agricultorii, le-am dorit să se bucure de o roadă bogată și le-am mulțumit pentru eforturile pe care le depun în asigurarea securității alimentare a regiunii și a țării într-o perioadă atât de dificilă”, comunică Dodon.
„Împreună cu Irina Vlah, bașcanul Autonomiei Găgăuze, am vizitat spitalul raional din Ceadîr-Lunga, unde, până nu demult, situația epidemiologică era gravă din cauza identificării unui focar de infecție cu COVID-19. În prezent, aici se tratează 39 de pacienți diagnosticați cu coronavirus; de la începutul epidemiei, în raionul Ceadîr-Lunga s-au infectat 549 de persoane. Am adresat mulțumiri personalului spitalului pentru eforturile depuse în combaterea răspândirii virusului și am transmis administrației Diplomele de Onoare ale Președintelui, destinate celor mai buni lucrători. De asemenea, am informat medicii despre faptul că astăzi, la ședința Parlamentului, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru mai multe programe social-economice importante, primul dintre care este majorarea graduală de două ori a salariilor pentru toți lucrătorii medicali din țară. Prima majorare, cu 30%, va avea loc deja la 1 septembrie”, declară șeful statului.
În orașul Ceadîr-Lunga, a vizitat întreprinderea regională SRL „TransTest”, care a fost fondată acum 15 ani, inițial – ca centru de testare a mijloacelor de transport. Doi ani mai tiârziu, aici a fost lansată producerea semințelor de floarea soarelui și de dovleac, arahide, migdale, fistic ș.a. De asemenea, a fost lansată o linie de producere a foilor de lavaș. La întreprinderea respectivă activează 130 de persoane, volumul de producție depășește 50 milioane de lei. Produsele sunt comercializate cu succes pe piața internă, precum și exportate în România. „Totodată, m-am familiarizat cu activitatea filialei Zonei Economice Libere „Valcaneș” („Vulcănești”), care se află în orașul Ceadîr-Lunga. Decizia cu privire la deschiderea filialei cu suprafața totală de 42 ha a fost luată în anul 2017, iar în anul curent, autoritățile locale au acordat primele 15 ha, celelalte terenuri urmînd să fie oferite în timpul apropiat. Se preconizează ca deja în primăvara – vara anului viitor, primul rezident al Zonei Economice Libere va putea să-și înceapă activitatea”, a adăugat Dodon.
„La Ceadîr-Lunga am inspectat lucrările de construcție a Centrului cultural-educațional, edificat cu suportul Fundației „Heydar Aliyev”, în baza înțelegerilor mele cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, în cadrul întrevederii de la Baku, din luna iunie 2017. Suprafața totală a edificiului constituie două mii de metri pătrați, volumul investițiilor din partea guvernului azer este de 1,3 milioane de euro. Lucrările de construcție urmează să fie finalizate aproximativ peste trei luni. Am adresat mulțumiri Ambasadorului Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, E.S. Qüdsi Osmanov, prezent la întrevedere și conducerii Republicii Azerbaidjan pentru contribuția considerabilă în dezvoltarea socială și culturală a Găgăuziei, fapt care demonstrează nivelul înalt al relațiilor dintre țările noastre. Se preconizează ca festivitatea de inaugurare a Centrului cultural-educațional să se desfășoare cu participarea Președinților ambelor state, în termenii stabiliți”, a mai susținut șeful statului.
După Autonomia Găgăuză, Dodon a mers în raionul vecin, Taraclia, în satul Valea Perjei, unde activează două întreprinderi agricole. SRL „Transaidar” activează de șapte ani și se ocupă de cultivarea mai multor culturi agricole, în primul rând a cerealelor, pe o suprafață totală de 2300 hectare. Datorită utilizării tehnologiilor moderne de producție gospodăria obține recolte bogate. SRL „Aviton Agro” a fost înființată în baza fabricii de păsări din satul Valea Perjei. Aici cresc 220 mii de găini ouătoare. Anual, se vând 42 milioane de ouă. Întreprinderea dispune de 1900 hectare de semănături, pe care se cultivă culturi cerealiere, tehnice și furajere. „I-am salutat pe agricultori și i-am informat că astăzi, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru mai multe amendamente importante la buget, care prevăd inclusiv susținerea financiară a agriculturii”, a scris Dodon, pe Facebook.
ITotodată, în raionul Taraclia, a vizitat biserica „Fericita Matrona din Moscova”, care se construiește pe teritoriul mănăstirii de maici „Nașterea Maicii Domnului”. Aici urmează să fie încheiate lucrările de finisare, zugrăvire a pereților și amenajare a altarului. „Am urat succese în finalizarea lucrărilor de construcție și am promis că voi acorda asistența necesară. Împreună cu părintele Luca, starețul mănăstirii, m-am rugat pentru pace în țara noastră, pentru bunăstarea poporului multietnic din Moldova, pe care îl unește credința ortodoxă”, a mai susținut Dodon.
„Împreună cu Ivan Pîslari, președintele raionului Taraclia, am mers la spitalul raional unde se tratează 19 pacienți diagnosticați cu COVID-19. De la începutul epidemiei, în această instituție medicală au urmat tratamentul 188 de persoane infectate cu coronavirus, șase dintre care au decedat. Spitalul are o capacitate de 108 paturi, iar statele de personal constituie circa 200 de persoane. Totodată aici se resimte o insuficiență acută de cadre – lipsește o jumătate din numărul necesar de lucrători. În context, l-am informat pe directorul spitalului, Valeriu Jelev, despre faptul că astăzi, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru realizarea mai multor programe social-economice de importanță majoră, inclusiv pentru dublarea salariilor tuturor lucrătorilor medicali din țară, care se va face în trei etape. De asemenea, am transmis administrației instituției Diplomele de Onoare ale Președintelui, care vor fi înmânate cadrelor medicale din spital, în semn de înaltă apreciere a profesionalismului lor, dăruirea și eforturile enorme pe care le depun în combaterea răspândirii coronavirusului”, mai comunică șeful statului.
La sediul Consiliului Raional Taraclia, Președintele țării a discutat cu președintele raionului, Ivan Paslari, consilieri raionali, câțiva primari și reprezentanți ai serviciilor publice locale. Potrivit lui Dodon, au fost abordate diverse subiecte cu privire la dezvoltarea social-economică și a infrastructurii regiunii, inclusiv susținerea agriculturii, reabilitarea drumurilor, obiectivele de menire socială și instituțiile educaționale, asigurarea cu apă. „În mod special, am discutat despre posibilitatea reorganizării Universității de Stat din Taraclia în filiala Universității Ruse din Bulgaria. Datorită sporirii prestigiului acestei instituții universitare, tinerii din raionul Taraclia, care vor opta pentru studii în Bulgaria, vor putea să rămână acasă, fapt care va influența pozitiv situația demografică din regiune și din Moldova, în general. În acest scop, vom organiza consultări cu participarea reprezentanților Aparatului Președintelui, administrației raionale și ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM. Un alt subiect de discuție l-a constituit restabilirea exporturilor în Rusia a producției vinicole din raionul Taraclia. Anterior, au avut loc consultări corespunzătoare cu partenerii din Rusia și contăm pe soluționarea pozitivă a acestei chestiuni”.
„În încheierea vizitei de lucru la sudul Moldovei, m-am familiarizat cu activitatea a doi agenți economici din raionul Taraclia. SRL „Agrogled” activează de aproape 20 de ani. În prezent, compania prelucrează peste 10 mii de hectare de pământ, inclusiv 500 ha de plantații de viță de vie. Aici, la moment, este în plină desfășurare campania de recoltare a cerealelor. SRL „Biyaz Salcîm” a fost fondată în anul 2007, prelucrează 1800 de hectare de terenuri arabile, cultivă cereale și struguri. Gospodăria utilizează tehnologii moderne, iar în ultimii ani, se ocupă de creșterea fructelor, dispune de o încăpere frigorifică cu capacitatea de o mie de tone. Am adresat mulțumiri agricultorilor pentru munca sârguincioasă și le-am adus la cunoștință faptul că Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru adoptarea mai multor inițiative social-economice, inclusiv pentru susținerea financiară a agriculturii”, a conchis Igor Dodon.
Dina Roșca