Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHS) anunță despre retragerea avertizării de inundații “Cod Portocaliu” pentru bazinele râurilor Nistru și Prut. Totodată, nivelul înalt al apei în râurile Nistru și Prut se va menține până pe data de 6 iulie.
Avertizarea de inundații Cod Portocaliu pentru râurile Nistru și Prut a fost emisă pe data de 23 iunie, deoarece urmare a precipitațiilor puternice şi foarte puternice în cursul superior al râurilor s-au format viituri pluviale.
Astfel, pe râul Nistru viitura pluvială a contribuit la mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc până la 2000 m3/s, și a provocat creșterea nivelului apei până la 3.70 metri pe sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari. În continuare, în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dubăsari până la 1800 m3/s, a avut loc creșterea nivelului apei cu până la 4.40 metri pe sectorul or. Dubăsari – s. Talmaza. A avut loc ieşirea apei în lunca râului Nistru, inundarea terenurilor agricole şi subinundarea gospodăriilor aferente râului.
Începând cu 20 iunie, din cauza precipitațiilor abundente, a început creșterea semnificativă a nivelului apei în cursul superior al râului Prut. Viitura pluvială a condiționat creșterea totală a nivelului apei până la 6.5 metri pe sectorul s.Criva- s. Costești. Volumul total al viiturii pluviale şi aportul către lacul de acumulare Costești-Stânca a constituit circa 650-700 mil. m3, fapt care a favorizat creșterea nivelului apei în lacul de acumulare Costești-Stânca cu 3.5 m. Anterior, la sfârșitul decadei a doua a lunii iunie, în legătură cu decizia subcomisiei a Nodului Hidrotehnic Costești-Stânca de a mări deversarea apei din Lacul de Acumulare până la 630 m3/s, a avut loc creșterea nivelului apei cu până la 4.9 metri pe sectorul s. Costești- or.Ungheni, cu 4.7 metri pe sectorul Ungheni-Leușeni și cu 2 metri pe sectorul or. Leușeni- s.Brânza. Drept urmare a acestor factori a avut loc ieşirea apei în lunca râului Prut, inundarea terenurilor agricole şi subinundarea gospodăriilor aferente râului.
Potrivit hidrologilor, aceasta a fost cea mai puternică viitură din ultimii 10 ani.
SHS amintește că, cea mai importantă cauză a ieșirii apei în luncă este cantitatea mare de precipitații în cursul superior al râurilor. Din păcate, este complicat de prognozat lunile în care vor avea loc viiturile și/sau inundațiile. Magnitudinea și frecvența ultimelor pot fi deseori crescute din cauza acțiunilor umane, cum ar fi popularea zonelor supuse riscurilor de inundații, lipsa capacităților de întreținere a sistemelor de drenaj și digurilor de protecție, despădurirea și îndepărtarea rădăcinilor.
Distrugerile potențiale cauzate de inundații depind de mulți factori care determină caracteristicile principale ale evenimentului de inundație, cum ar fi magnitudinea, durata inundației și viteza debitului. Aceste caracteristici sunt derivate din natura precipitațiilor sau a sursei de apă, caracteristicele bazinului de drenaj (relief, calitatea solului, gradul de împădurire), viteza fluxului de apă.
SHS informează că precizia prognozelor hidrologice este de peste 90%. Acest fapt atestă profesionalismul și dedicația personală a fiecărui cadru implicat în lucru, colaborarea armonioasă a tuturor structurilor și urmărirea strictă a procedurilor în caz de urgență. Mai mult, datorită acordurilor bilaterale cu structurile din Ucraina și România, Serviciul Hidrometeorologic de Stat beneficiază de date meteorologice și hidrologice furnizate în termen optim.
Dina Roșca