În perioada de criză, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres, iar consecințele negative vor agrava unele probleme ignorate și nerezolvate pe parcursul a numeroși ani. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale Asociației Promo-LEX în urma monitorizării situației respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19, (Perioada de monitorizare 12 martie – 1 iunie 2020).
Urmare a monitorizării realizate, Promo-LEX a elaborat o analiză a celor mai importante evenimente din această perioadă care au afectat și continuă să afecteze grav drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor regiunii transnistrene.
Primele două capitole ale acestui raport reprezintă un sumar al actelor adoptate de către autoritățile constituționale pe de-o parte, și structurile de facto de la Tiraspol pe de altă parte. La fel, în document sunt prezentate consecințele acțiunilor abuzive și disproporționate ale administrației regiunii transnistrene, respectiv analiza drepturilor și libertăților fundamentale ale omului care au avut cel mai mult de suferit.
Astfel, au fost documentate cazuri de încălcare flagrantă a libertății de circulație în privința mai multor categorii de persoane, a libertății de exprimare, a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, a dreptului la libertatea și siguranța persoanei, dar și restricții în privința celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
Avocatul Promo LEX Pavel Cazacu, a menționat în cadrul unei conferințe de prezentare a constatărilor, că direcția și evoluția procesului de negocieri sunt greșite și fără perspective: „ … una din principalele consecințe ale acestei triste realități este faptul că aspectele ce țin de drepturile omului nu au fost o prioritate pentru formatul de negocieri. Astfel, pe timp de pandemie locuitorii din regiunea transnistreană au rămas complet izolați iar părțile implicate în dialog nu au putut soluționa probleme elementare ale acestora.”
Spinovschi Raisa, primar de Cocieri, prezentă la conferință a menționat „ … cu regret, ne simțim acasă ca în ospeție, îndeosebi în ultimele trei luni, ne-au fost impuse anumite reguli noi care ne-au complicat și mai tare viața. Ne dorim foarte mult cât mai repede să avem o țară integră, să fie scoase toate posturile, nu doar cele interioare. ”
În contextul constatărilor menționate, Promo-LEX recomandă autorităților constituționale, dar și celorlalți actori relevanți ce dețin competențe de promovare și protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană următoarele:
- sesizarea imediată a organelor de drept privind necesitatea investigării cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate și combaterea fenomenului impunității;
- efectuarea unei analize a activității CUC și prezentarea unui raport, inclusiv cu recomandări clare pentru a soluționa problemele identificate și a preveni repetarea unor situații similare;
- elaborarea unor propuneri clare privind instituirea unor/unei misiuni de monitorizare independente, specializate sau tematice, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova;
Raportul integral poate fi accesat aici.
Doina Munteanu