Ana Guțu, secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Guvernul României, în cadrul proiectului „Cu gândul la provincie” a răspuns la întrebarea „Ce s-a schimbat vizibil în localitate, în ultimii 20 de ani”.
„Cahulul de azi e o localitate marcată de coloritul tranziției – clădirile vechi, unele istorice, au dispărut din peisaj, au apărut construcții rezidențiale și comerciale, unele din ele haotice și multicolore. A rămas, însă, cea mai importantă zidire arhitecturală a adolescenței și copilăriei mele – clădirea actualei Universități „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din centrul orașului Cahul, în trecut – sediul Școlii Pedagogice din Cahul, unde tatăl meu a profesat timp de 30 de ani. Pentru mine personal construcția cu coloane, flancată de brazi măreți, este o adevărată emblemă a orașului Cahul, sunt legată și sentimental de această clădire, deoarece, copilă fiind, veneam foarte des cu tata la servici, asistam la lecțiile lui, discutam cu profesorii în cancelarie…”, a răspuns Ana Guțu în cadrul interviului Provincial.md.
Intervievata mai consideră că Republica Moldova de una singură nu poate face față tuturor provocărilor din provincii. „Cunosc din propria experiență dificultățile cu care se confruntă primarii localităților din Republica Moldova – insuficiența de fonduri publice pentru proiecte infrastructurale serioase, incapacitatea consiliilor locale de a găsi unanimitatea (din cauza divergențelor politice) pentru a sprijini proiecte utile în comunitate, lipsa de resurse umane calificate, precaritatea bugetelor locale din cauza insuficienței de activități economice etc.”.
Doina Secrieru