Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a purtat ieri, 7 aprilie a.c., la Așgabat, convorbiri oficiale cu omologul său turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Turkmenistan.
Cei doi șefi de stat au avut la Palatul Ruhyyet o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la o ședință cu participarea delegațiilor celor două țări.
În cadrul discuțiilor, părțile și-au exprimat interesul pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, cu deosebire în domeniile energetic, transporturilor și complexului agroindustrial. Nicolae Timofti și Gurbangulî Berdîmuhamedov au salutat activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-turkmene de cooperare economică, care s-a întrunit astăzi la Așgabat într-o primă ședință, conform înțelegerilor convenite în timpul vizitei președintelui turkmen în Republica Moldova pe 24 iulie 2013.
La capătul negocierilor, cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună, iar reprezentanții guvernelor Republicii Moldova și Turkmenistanului au încheiat acorduri bilaterale de cooperare în domeniile energetic, comerțului, agriculturii, transporturilor, educației, turismului și culturii.
Ulterior, Nicolae Timofti și Gurbangulî Berdîmuhamedov au susținut o conferință de presă, în care au prezentat perspectivele de dezvoltare a cooperării moldo-turkmene.
Cei doi șefi de stat au exprimat voința comună a Republicii Moldova și Turkmenistanului de a se susține reciproc în cadrul organizațiilor internaționale în vederea promovării securității mondiale.
Ei au apreciat consultările pe care le-au avut drept constructive și rezultative, urmând ca înțelegerile politice, stabilite astăzi într-o atmosferă de deplină încredere, să se concretizeze în următorii ani în proiecte comerciale și umanitare consistente.
Cei doi președinți au arătat că Republica Moldova și Turkmenistan vor acționa în acest sens în comun, de pe poziții consolidate, încurajând astfel instituțiile guvernamentale și mediile de afaceri din cele două țări spre colaborări reciproc avantajoase.
Președintele Nicolae Timofti i-a mulțumit omologului său turkmen pentru ospitalitatea deosebită manifestată față de delegația Republicii Moldova și a menționat că în cadrul consultărilor a fost acordată o atenție deosebită chestiunii legate de asigurarea securității energetice, discuția pe această temă vizând și participarea Turkmenistanului la realizarea proiectelor de transportare a gazelor naturale din regiunea Mării Caspice către Uniunea Europeană, prin intermediul conductei Trans-Anatoliene (TANAP).
Președintele Timofti l-a felicitat pe liderul turkmen cu ocazia aniversării a 20-a de la adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a statutului de neutralitate permanentă a Turkmenistanului, decizie care a determinat politica externă și modelul de dezvoltare a Turkmenistanului.
La rândul său, președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a spus că Turkmenistanul percepe Republica Moldova ca pe un partener de încredere și a subliniat aportul personal al președintelui Nicolae Timofti la dezvoltarea cooperării moldo-turkmene.
În particular, liderul de la Așgabat a vorbit despre dorința țării sale de a colabora cu Republica Moldova în domeniul transporturilor, având în vedere poziția geografică a Republicii Moldova, de liant între Europa și Asia; a exprimat interes față de schimburile comerciale, culturale și educaționale, inclusiv la nivelul instituțiilor de învățământ superior și a mediilor academice, precum și față de colaborarea în domeniul sportului.
Gurbangulî Berdîmuhamedov a anunțat despre faptul că în viitorul apropiat va fi realizat proiectul convenit între cei doi președinți în cadrul vizitei sale la Chișinău, în iulie 2013, de construcție din fonduri turkmene a unei grădinițe de copii cu o capacitate de 160 de locuri în UTA Găgăuzia din sudul Republicii Moldova.
Programul președintelui Nicolae Timofti în Turkmenistan mai prevede vizitarea principalei moschei din țară, „Türkmenbașy Ruhy Metjidi”, din localitatea Gypjak și a Muzeului de stat al Centrului cultural al Turkmenistanului. Pe Aleea oaspeților de onoare din cadrul complexului arhitectural „Monumentul Independenței” președintele Timofti va sădi un arbore.
Din delegația oficială a Republicii Moldova fac parte secretarul general al Administrației prezidențiale, Ion Păduraru, consilierii prezidențiali Mihai Furtună, Iulian Grigoriță și Vlad Țurcanu, vicepreședintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Marcel Răducan, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, ministrul Culturii, Monica Babuc, viceministrul Economiei, Tudor Copaci, și directorul general al Combinatului de vinuri Cricova, Valentin Bodiul.
Elena Ivanov