Vasile Secrieru, președintele raionului Râșcani, este de baștină din comuna Făleștii Noi, raionul Fălești, și revine acolo o dată-n lună, informează PROVINCIAL.
În cadrul proiectului „Cu gândul la provincie”, el a spus că, în timpul copilăriei sale, localitatea „era amenajată corespunzător, cu toate necesitățile pe atunci, în mod special pentru copii”. „Desigur că, cel mai de suflet obicei este Hramul localității”, a precizat Secrieru.
Președintele raionului Râșcani a mai spus că, în ultimii 20 de ani, au fost efectuate investiții pentru dezvoltarea localității și ridicarea nivelului de trai pentru locuitori: gazificare, iluminare stradală, apeduct, amenajare a zonelor de odihnă, construcția și reparația drumurilor.
„Localitatea are nevoie de înființarea afacerilor noi, businessului mic, pentru crearea locurilor noi de muncă, atragerea investițiilor, circulația mărfurilor și prestarea serviciilor”, a comunicat el, adăugând: „ne dorim ca localitățile din Republica Moldova să-și păstreze tradițiile și obiceiurile, iar la nivel arhitectural și economic – să progreseze, concurând cu localitățile dezvoltate din alte țări”.
Vasile Secrieru mai afirmă că autoritățile centrale și cele de nivelul doi contribuie sub aspect legal și al posibilităților financiare la dezvoltarea și prosperarea satelor, însă trebuie să ținem cont de posibilitățile și disponibilitatea finanțatorilor externi, care vin cu propuneri de proiecte de macrofinanțare.
Președintele raionului Râșcani a vorbit și despre acțiunile autorităților în dezvoltarea satelor. „E foarte important să susținem localitățile rurale, în același timp – să contribuim parțial cu ajutorul pe care-l pot oferi exclusiv autoritățile publice centrale. Să ținem cont de faptul că, autoritățile locale de nivelul I sunt autonome, cu buget și conducere autonomă, și sarcina de bază pentru localitatea în care au fost aleși este pe umărul lor. APC și APL de nivelul II vin în susținerea mediului rural cu o cotă proporțională, reieșind din necesități, priorități și implicare”, a subliniat Secrieru.
Cristina Gurez