Cultivarea capsunilor in propria gradina este cea mai buna metoda prin care poti obtine fructe proaspete gustoase si sanatoase, fara pesticide care iti pot pune sanatatea in pericol. Cea mai buna perioada pentru plantarea capsunilor este primavara, din a doua saptamana a lunii aprilie, pana la finalul lunii.
In principiu, nu trebuie sa fii expert pentru a cultiva capsunile. Trebuie doar sa stii cateva detalii pretioase, care te vor ajuta sa cultivi corect tufele de capsuni.
Inainte de a vedea care sunt sfaturile de plantare, este bine sa stii ca dintr-o plantare de primavara, cea mai buna recolta de capsuni se obtine in anul urmator.
Cum alegi matrialul pentru plantare
Daca te decizi sa infiintezi o plantatie de capsuni pentru consumul propriu, este bine sa cumperi plante recoltate din pepiniera, deoarece acestea sunt cele mai sanatoase. Daca optzei sa-ti cumperi materialul pentru plantare din plantatiile comerciale, este bine sa soliciti un pasaport fitosanitar, care demonstreaza ca plantele nu au boli virale sau bacteriene.
Dintre soiurile de capsuni cel mai des cultivate in Romania se numara Premial si Red Gauntlet.
Pregatirea solului pentru plantarea capsunilor
Plantarea capsunilor primavara presupune sa ai deja terenul pregatit inca de toamna trecuta. De ce? Intrucat daca ai realiza aratura adanca la inceputul primaverii, lucrarea ar fi superficiala, plantele s-ar prinde mai greu, iar recolta nu ar fi prea generoasa.
Fertilizarea solului se poate face de cu toamna, dupa aratura, insa o poti realiza si primavara, cu ingrasaminte de potasiu si fosfor.
Plantarea capsunilor primavara
Ai sol arat, afanat si fertilizat? Atunci nu-ti ramane altceva de facut decat sa astepti o zi insorita de primavara. Plantarea nu se face la orele amiezii, cand soarele arde prea tare. De asemenea, ar trebui sa stii ca inainte de plantare, cu 1 zi sau 2, trebuie sa uzi solul, pentru ca acesta sa fie usor de manevrat, iar substantele nutritive din el sa ajunga rapid la radacile capsunilor.
Cu o ustensila de gradinarit, sapa o groapa nu foarte mare, atat cat sa incapa radacinile in sol. Capsunii se planteaza in randuri, pentru a putea fi usor de recoltat. Distanta pe care ar trebui sa o lasi intre randuri este de 75-90 de cm si de 28-30 de cm intre plantele de pe un rand.
Aceasta distanta este importanta, intrucat le permite stolonilor sa se dezvolte aromonios, fara sa “fure” substante nutritive unii de la altii.
Imediat dupa plantare, fiecare stolon trebuie udat bine. Daca respecti aceste sfaturi si vremea tine cu tine, nu peste mult timp vei culege cateva capsuni rozalii de toata frumusetea. Nu uita ca in primul an recolta de capsuni nu este foarte generoasa, insa se pregatese sa fie asa anul viitor.
Sursa: www.gradina-online.ro