Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a participat, ieri, la o ședință online a Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM). Principalul subiect abordat în cadrul discuțiilor l-a vizat managementul instituțional în cadrul instituțiilor de educație timpurie și de cultură, pe perioada instituirii stării de urgență în Republica Moldova.
Prin urmare, s-a discutat despre: salarizarea personalului din cadrul instituțiilor de educație timpurie și de cultură, acordarea concediilor anuale de odihnă, asigurarea cu materiale didactice necesare desfășurării procesului educațional la distanță atât pentru educatori cât și pentru părinți etc.
În debutul discuțiilor, ministrul Șarov a subliniat că doar datorită unei colaborări eficiente dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și reprezentanții Autorităților Publice Locale de nivelul I și II vom putea depăși provocările determinate de pandemia virusului COVID-19. În context, oficialul a menționat despre principalele obiective ale MECC în această perioadă și anume: asigurarea cu echipamente și conexiune la internet a profesorilor și elevilor care nu dețin tehnică de calcul, formarea cadrelor didactice privind utilizarea resurselor digitale, monitorizarea procesului educațional la distanță, organizarea asistenței psihologice copiilor/elevilor, părinților și cadrelor didactice, extinderea platformei educație online elaborată de Primăria mun. Chișinău la nivel național etc.
La rândul său, șeful Direcției învățământ general, Valentin Crudu a vorbit despre implementarea „Metodologiei privind organizarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină, pentru instituțiile de educație timpurie” și anume atribuțiile fondatorului instituției de educație timpurie, personalului de conducere, educatorilor și părinților. Totodată, funcționarul public a menționat despre utilizarea în procesul desfășurării educației la distanță a resurselor plasate pe site-ul ministerului pentru cadrele didactice și părinți. (https://mecc.gov.md/ro/content/educatia-timpurie ).
În ceea ce privește salarizarea angajaților instituțiilor de cultură, Olga Susarenco, consultant principal, Direcția arte și industrii creative, a subliniat necesitatea respectării prevederilor Dispoziției nr. 6 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care stabilește regimul de lucru și de remunerare a muncii în unitățile bugetare pentru perioada stării de urgență.Suplimentar, a menționat și despre Ordinul MECC nr. 387/2020, în care ministerul a recomandat instituțiilor de cultură aplicarea normelor Dispoziției citate cu referire la remunerarea muncii angajațiilor, inclusiv și despre adaptabilitatea instituțiilor de cultură la noile condiții de lucru în special menținerea accesului utilizatorilor la resursele online.
O nouă ședință a MECC și CALM urmează să aibă loc la sfârșitul lunii mai.
Doina Munteanu