Inspectoratul Ecologic de Stat a prezentat raportul de activitate pe 3 lunie ale anului 2015. Astfel, amenzile aplicate pentru încălcarea legislaţiei de mediu constituie circa 2 lmn. lei. Subdiviziunile teritoriale ale IES au asigurat verificarea plăţilor pentru poluarea mediului înconjurător de către agenţii economici poluatori sau utilizatori de resurse naturale în sumă de 4 472 830 lei. erigile sistemului protecţiei mediului, menite să transforme programele şi planurile în acţiuni practice au reuşit să demonstreze că inspectarea şi controlul ecologic au un caracter constant.
În I trimestrul, al a. 2015 au fost inspectate 2 248 întreprinderi şi obiective, urmare la ce, au fost întocmite 3 972 acte de control şi 2 566 procese-verbale şi identificaţi 2 464 contravenienţi supuşi amenzilor şi despăgubirilor prejudiciului cauzat. De rînd cu acestea au fost efectuate 386 raiduri antibraconaj, în urma cărora au fost confiscate 6 scule şi 15 arme de vînătoare.
De asemenea, IES a examinat şi avizat circa 127 proiecte de execuţie, cifră care vorbeşte despre ecologizarea continuă prin apariţia de noi obiective conformate cerinţelor de mediu. Acest domeniu solicită din partea inspectorilor IES o cunoaştere profundă a tehnologiilor, dar şi a cadrului legislativ-normativ, aşa cum, tocmai aici se produc conflictele de interese. La compartimentul autorizări şi reglementări au fost examinate şi acordate 150 inventare de emisii de poluanţi în atmosferă şi eliberate 196 autorizaţii, a fost eliberată o autorizaţie de folosinţă specială a apei. În fondul forestier de stat şi cel gestionat de primării au fost eliberate 477 autorizaţii de tăieri şi altele.
Ministrul Mediului Sergiu Palihovici a menționat că, necătînd la volumul considerabil şi caracterul intensiv al activităţii, respectarea prevederilor legislaţiei de mediu nu suportă goluri şi solicită în continuare eforturi susţinute instituţional, profesional şi material pentru a le depăşi.
“Printre acestea trebuie să se regăsească îmbunătăţirea continuă a eficienţei şi calităţii activităţii IES presupune un şir de măsuri de realizat. Inspectoratul este o instituţie publică responsabilă de protecţia mediului înconjurător, de activitatea ei depinde imaginea pozitivă, omniprezentă, necesară şi de credibilitate administrativă în societate. Pe lîngă activităţile de fond, Inspectoratului, ca gestionar direct al informaţiilor de mediu şi cunoscător al situaţiei ecologice contravenţionale pe teren, îi revine un rol activ în educaţia ecologică a societăţii şi atragerea de segmente sociale în acţiuni ecologice cu caracter de masă. În această ordine de idei susțin propunerea dluiCurarari de a relansa Concursul naţional „Cea mai salubră, cea mai modernă şi amenajată localitate”, aprobat prin Hotărîrea de Guvern, dar care a fost dat uitării de acum 5 ani. Această Acţiune era o radiografie ecologică a societăţii noastre cu participare masivă şi rezultatele erau foarte bune” , a spus ministrul.
Dina Roşca