Directorul Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru și specialiștii instituției au efectuat, în zilele de sâmbătă și duminică, un șir de vizite inopinate la Întreprinderile și Ocoalele silvice Strășeni, Bravicea, Călărași, Orhei, Bozieni, Bobeica, Logănești, Iargara, și Cimișlia, transmite PROVINCIAL.
La Întreprinderea pentru Silvicultură „Hîncești-Silva”, Dumitru Cojocaru a fost însoțit și de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care a discutat cu angajații și a ținut, personal, să se documenteze în teren.
Scopul vizitelor a fost de a verifica la fața locului informațiile apărute în spațiul public privind tăierile ilicite. Cu această ocazie, Dumitru Cojocaru a transmis mai multe mesaje importante conducătorilor întreprinderilor, dar și angajaților structurilor din subordine.
„Directorul Agenției „Moldsilva” a ținut să menționeze că, din start, și-a stabilit drept prioritate combaterea tăierilor ilicite și nejustificate, fenomen ce nu se regăsește în planificarea exploatărilor forestiere. El a amintit, în context, că a avut discuții cu reprezentanții Direcției speciale a Procuraturii Generale, pentru ca dosarele privind asemenea abuzuri sa fie examinate mai rapid, iar făptașii sa fie pedepsiți conform legii. Transparența și mediatizarea pe larg a unor asemenea cazuri, ar fi un factor descurajator pentru cei care intenționează să încalce legea în acest domeniu.
Dumitru Cojocaru a spus că în continuare va pleda pentru înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilicite, dar și pentru revenirea la situația când inspectorii „Moldsilva” aveau și calitatea de agenți constatatori, ceea ce făcea mult mai eficientă lupta cu deficiențele din ramura silvică”, se spune într-un comunicat.
De asemenea, directorul Agenției „Moldsilva” le-a cerut întreprinderilor din subordine să vină cu informații publice ample, atunci când se fac tratamente silvice, astfel încât oamenilor să nu li se creeze falsa impresie că e vorba de tăieri ilicite.
În același timp, oficialul a solicitat cu insistență să fie promovată Linia fierbinte și Linia specializată anticorupție cu numărul de telefon 022 211-311, iar rugămintea către cetățeni a fost de a comunica, prin intermediul acestora, abaterile pe care le depistează în pădurile țării.
În decursul celor două zile a fost verificată minuțios desfășurarea lucrărilor de exploatare, calitatea și rezultatele scontate, obținerea unui arboret tânăr și viabil, drept rezultat al lucrărilor de exploatare. În același context au fost menționate și accentele de viitor.
„Astfel, în primăvara curentă, urmează o amplă campanie de înverzire, în colaborare cu Autoritățile Publice Locale. 12 milioane de puieți, din pepinierele întreprinderilor silvice ale Agenției „Moldsilva”, vor fi plantați în păduri, fâșii forestiere și zone de teren afectat.
În timpul vizitelor inopinate la întreprinderile subordonate, directorul Agenției „Moldsilva” a solicitat responsabilitate maximă în gestionarea fondului forestier și a transmis un mesaj clar că nu va tolera ilegalitățile și lipsa de eficiență, iar cei care se vor face vinovați de ele, vor fi aspru pedepsiți”, se mai spune în comunicatul „Moldsilva”.
Cristina Parfeni