La întrebările reporterului „Almanah politic”, Dumitru Cojocaru, Directorul Agenţiei „Moldsilva” şi Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic au răspuns la întrebarea: Cum a fost anul 2019 pentru „Moldsilva”?.
„A fost un an cu provocări, cu reuşite, care a consolidat şi a structurat unele activităţi ramurale, dar, totodată, pe unele dimensiuni reuşitele au fost mai mici decât ne-am fi dorit. În 2019 am încercat să promovăm şi să venim cu lucruri noi în domeniul silvic. De asemenea, ne-am propus mai multe activităţi ce ţin de domeniul legislaţiei, modificărilor legislative şi actelor normative. Unele ne-au reuşit, altele – mai puţin. Dar, în general, a fost un an care, oricum, a lăsat o amprentă în activitatea colegilor, a întregii Agenţii „Moldsilva”. Un an care a fost o pistă de lansare pentru mai multe lucruri noi, benefice şi eficiente pentru ramura silvică”.
Ce ține de cele trei acţiuni reușite ale „Moldsilva” în 2019, reprezentanții „Moldsilva” au răspuns: „În primul rând, aş menţiona activităţile comune cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cu instituţiile care ne susţin în activităţile noastre. Vorbesc de Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, de Agenţia de Mediu, de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Am avut multe provocări legate de pesta porcină africană, care este un pericol pentru economia naţională şi fauna sălbatică. Dar, în comun cu toate structurile responsabile, am reuşit să facem faţă, să nu permitem răspândirea în masă a acesteia. În context, aş menţiona şi provocările legate de reforma instituţională, care a fost elaborată şi promovată spre a fi aprobată. Rămâne ca în 2020 să fie aprobată de Guvern. De asemenea, aici aş invoca şi activităţile de zi cu zi – paza fondului forestier, protecţia fondului forestier, regenerarea fondului forestier etc.”.
Dina Roșca