Deputatul independent, Alexandru Oleinic, susține, că Republica Moldova, care este un stat agrar, a ajuns să nu dispună de un sistem funcțional de irigare.
După cum informează Provincial, într-o postare pe blogul său, Alexandru Oleinic scris că, astăzi în Republica Moldova sunt irigate doar puțin peste 4349 ha de terenuri agricole.
„Pentru o țară agrară acest indice este egal, practic, cu „zero”! Dacă în 2000 suprafața terenurilor irigabile pe sisteme centralizate era de 173,9 mii ha, în 2019 această cifră a ajuns la 130,6 mii ha… Dar și aceasta nu este cea mai mare problemă. În anul 2000 suprafața posibilă de irigare a constituit 52227 ha, în realitate fiind irigate doar 8031,6 ha (!), dintre care peste 6,2 mii ha din județele Chișinău și Tighina… Situația devenind și mai dramatică în 2019, când suprafața posibilă de irigare fiind de … 40059 ha, în realitate apa ajungând doar la 4349,72 ha… Includerea, la privatizare, în cota-parte a rețelelor de irigare, managementul prost al acestora atât de către deținătorii terenurilor de irigare, cât și instituțiile centrale ale statului a dus, într-un final, la dispariția de pe câmpuri a unor echipamente de irigare, a hidranților de rețele de irigare, etc – sunt doar unele din cauzele distrugerii acestui important sistem, care asigura funcționalitatea și eficiența sectorului agricol. Drept rezultat, noi astăzi avem o recoltă de 3-4 ori mai mică la toate tipurile de culturi…”, scrie deputatul.
Potrivit lui Oleinic, un impact negativ asupra păstrării, funcționării și dezvoltării sectorului de irigare l-au avut și unele decizii la nivel central.
„De exemplu, Agenția Apele Moldovei este în dificultate de a gestiona eficient sectorul irigării din cadrul întreprinderilor de stat ”Stațiunea Tehnologică pentru Irigare” (STI), deoarece prin-o hotărâre de Guvern de la 1 august 2018 fondator al STI-urilor a devenit Agenția Proprietății Publice… Mai mult, recentul caz de depistare în raionul Anenii Noi a mai multe loturi de legume contaminate cu plumb, grație irigării terenurilor cu apele râului Bâc, are o tangență directă cu problema lipsei unui sistem de irigare modern și bine gestionat. Necesitatea și eficiența unui sistem de irigație ne este demonstrat și de experiența statelor vecine, alți parteneri ai Moldovei. De exemplu, în Slovacia cca 200.000 de hectare sau 12,5% din totalul terenurilor arabile, sunt irigate – drept rezultat agricultura contribuie cu 3,8% la PIB-ul țării și utilizează aproximativ 6% din forța de muncă. Sistemele de irigații din România au fost construite până în anul 1990, suprafața amenajată pentru irigații ocupând circa 22% din suprafața agricolă a țării și circa 34% din suprafața arabilă. Din 2021 România va intra într-o altă etapă de mărire a suprafețelor agricole care vor putea fi irigate, până la un milion de hectare, în zone unde există posibilitatea de acumulare a apei din precipitații. Ungaria suferă o întârziere considerabilă în materie de irigații și pornind de la acest deziderat autoritățile de la Budapesta intenționează să adauge 100.000 hectare de terenuri irigate în următorii doi ani celor 85.000 deja existente, dintr-un total de 5 milioane hectare de teren arabil”, a precizat Oleinic.
Deputatul a mai spus că, anual, pentru sistemul de irigare și desecare statul alocă milioane de lei, dar, cu părere de rău, eficiența valorificării acestor surse lasă de dorit. „Pentru 2020, ca și în bugetul pentru anul curent, sunt prevăzute 10422,5 mii lei. Desigur, pentru restabilirea sau modernizarea unui sistem de irigare acești bani sunt insuficienți, dar printr-un management gândit și proiecte moderne totul se poate… Este nevoie doar de dorință și voință…”, a conchis Oleinic.
Andriana Cheptine