Porumbul moldovenesc poate aduce profit! Asta va încerca să demonstreze o tânără din raionul Florești care a deschis o linie de produs cereale pentru micul dejun chiar în localitatea sa. Cu idei originale, perseverență cu carul și un pic de noroc, femeia a aplicat pentru un proiect finanțat de Uniunea Europeană, pe care l-a și câștigat. Utilajul necesar a fost cumpărat, iar tânăra antreprenoarea are deja propria afacere.
Angela Sobol din satul Varvareuca, Floresti, este mare amatoare de fulgi de porumb. În condițiile în care produsul este importat în țara noastră, tânăra s-a gândit că ar putea să-i producă acasă.
“Fiind studentă și consumând des fulgi de cereale mi-am dat seama că nu pot găsi pe rafturile magazinelor fulgi produși în Republica Moldova. Gândindu-mi că Moldova este o țară agricolă, de ce să importăm acest produs când putem să-l facem pe al nostru din munca fermierilor noștri din materia primă produsă la noi. Văzând oportunitatea cu grantul oferite de UE, am zis că e o provocare să fac ceva frumos pentru țară și pentru mine”, a spune femeia.
Anul trecut, Angela a participat la un concurs de proiecte coordonat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Cu puțină putere de convingere, femeia a obținut un credit nerambursabil în valoare de 15 mii de dolari. Banii au fost pentru tehnică.
“Mulțumim Uniuniunii Europene, grantului de 15 mii de dolari care a fost startul acestei afaceri. Datorită acestui grant noi am putut să pornim afacerea. Deja investiția care a mai urmat din partea noastră, din împrumuturile mele de la rude, prieteni se ridică la 140 de mii de lei”, mai pune Angela.
Tinerei antreprenoare, dintr-un kilogram de făină de porumb, amestecată cu un pic de făină de grâu, îi iese un kilogram de fulgi. Femeia își propune să producă lunar aproximativ 9 tone de fulgi. Are cinci angajati, iar acum negociază cu magazinele din Chișinău.
Și mai are un vis: “Să fac cereale cu un procentaj de făină de cânepă. Deoarece am văzut că la noi sunt importatori de făină de cânepă și ea aceleași calități nutritive ca și carnea”.
Potrivit calculelor preliminare, un kg de fulgi ar putea fi vândut cu 45 de lei. În total, întreaga afacere a costat câteva zeci de mii de dolari.
Sursa: realitatea.md