Sergiu Palihovici, Ministrul Mediului a participat la prima ședință a Consiliului de coordonare a Proiectului ”ESCO Moldova – Transformarea pieței pentru eficiența energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”.
Proiectul Strategiei de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova pînă în anul 2020 include sectorul clădirilor rezidenţiale cu multe etaje şi cel al clădirilor publice ca fiind cel mai mare consumator de energie și, respectiv, fiind prioritar pentru a fi abordat în eforturile țării de reducere a GES. În conformitate cu Planul ecologic de dezvoltare urbană/Planul urbanistic general (PUG) emisiile directe de CO2 se vor reduce cu cel puțin 68,000 tone datorită proiectelor CPE sprijinite de Proiect și cu cel puțin 240,000 tone în perioada de impact a proiectului. Municipiul Chișinău are nevoie de consolidarea capacităților în ceea ce privește adoptarea unui plan ecologic/„verde” de dezvoltare urbană.
Proiectul este un efort internațional de sprijinire a Primăriei Chișinău în înlăturarea obstacolelor legale, instituționale și financiare în vederea promovării și realizării unor îmbunătățiri ale consumului de energie în clădirile din Moldova, în mod special, în clădirile din sub-sectorul instituțional și în blocurile locative din sectorul rezidențial. Proiectul implică segmentul neexplorat de eficiență energetică al pieței energetice din sectorul municipal, în special, edificiile din proprietatea și folosința primăriilor, cu axare în prima etapă pe or. Chișinău și, ulterior, pe alte regiuni ale Republicii Moldova.
Entitatea de executare și Partenerii de implementare sînt Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Primăria Chișinău și Fondul pentru Eficiență Energetică.
”Vreau să subliniez importanța acestui proiect de mediu pentru Republica Moldova. Mă bucură faptul că în acest sens suntem susținuți de parteneri de încredere, cum este Fondul Global de Mediu (GEF) și PNUD. ”ESCO Moldova” este un proiect de scară largă, atît în termeni financiari dar și reieșind din multitudinea de actori-cheie implicați direct în coordonarea și implementarea proiectului, dar care într-un final ne oferă oportunitatea de implementare a unui concept nou pentru Republica Moldova în ceea ce privește sporirea performanţei energetice a clădirilor. Actualmente tot mai mult este conştientizează problematica schimbărilor climatice și se pune accentul pe eforturile țărilor de atenuare a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). Vreau să subliniez importanța implicării în acest proiect a primăriei or. Chișinău. Consider că colaborarea cu APL este foarte importantă și acest proiect poate servi drept punct de pornire pentru alte proiecte de mediu” – a menționat ministrul Sergiu Palihovici.
Dina Roşca