În municipiul Căușeni, recent, au avut loc aplicații la protecția civilă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI în comun cu formațiunile protecției civile raionale au simulat lichidarea consecințelor în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, informează PROVINCIAL.
Conform scenariului, infrastructura orașului a fost grav afectată în urma ploilor torențiale cu grindină însoțite de vânt puternic. Totodată, în urma precipitațiilor abundente au fost raportate riscurile inundațiilor în urma ridicării nivelului apei în bazinele acvatice din localitatea, incendii, întreruperi de la energia electrică, rețele de aprovizionare cu gaze naturale avariate, după ce mai mulți copaci s-au prăbușit în urma rafalelor de vânt.
Pentru gestionarea situației a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale raională, precum și ridicate pe alertă formațiunile protecției civile. Pompierii Direcției Situații Excepționale Căușeni au intervenit prompt pentru lichidarea incendiului simulat într-o grădiniță de copii din municipiul Căușeni, care s-a produs în urma unui scurt circuit. Aici, angajații IGSU au reușit să evacuieze peste 200 de copii, printre care trei minori au fost salvați din flăcări.
La o altă locație salvatorii IGSU, au efectuat lucrări de fortificarea barajului cu saci de nisip pe malul iazului municipal, care risca să se reverse peste aproximativ 50 case de locuit, astfel evitând riscul inundației. Mai mult, angajații IGSU în comun cu formațiunile protecției civile au intervenit pentru evacuarea apelor pluviale de sub un pod prăbușit în urma ploilor abundente. Potrivit IGSU, forțele implicate au efectuat lucrări de curățare a canalului de scurgerea a apelor pluviale și amplasare a barierelor de siguranță la podul deteriorat. Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.
Aplicațiile sunt organizate conform planului, pentru pregătirea și verificarea capacităților formațiunilor protecției civile la nivelul republican pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale cu implicarea activă formațiunilor protecției civile și instituțiilor de gestionare a crizelor, iar monitorizarea acțiunilor este efectuată de către IGSU al MAI.
Doina Secrieru