
Recent, direcția cultură, tineret, sport și turism a desfășurat o ședință de lucru cu bibliotecarii, în ordinea de zi fiind stipulată și analiza implementării proiectului „Novateca” în bibliotecile publice ale raionului Ştefan-Vodă.
Bibliotecarii raionului, în colaborare cu programul „Novateca”, cu deplina susținere din partea direcției cultură, tineret, sport și turism, președintelui raionului Vasile Buzu, primarilor orașului și satelor au muncit cu ambiție pe parcursul anului 2014 asupra proiectului de modernizare a bibliotecilor publice din raion. În final a venit primul succes – raionul Ștefan-Vodă a fost inclus în program odată cu alte 18 raioane din Republica Moldova. Această reușită a tras după ea următoarele succese, astfel, pe data de 2 decembrie 2014 biblioteca publică Ștefan-Vodă a beneficiat de echipare cu tehnologie modernă de către programul „Novateca”, iar în perioada 5 februarie-4 martie curent încă 22 de biblioteci publice din satele raionului au fost dotate cu echipament. Astfel, bibliotecile publice au beneficiat de 81 computere, 23 imprimante multifuncționale (4 în 1), 2 laptopuri și 1 proiector cu tot cu ecran (Ștefan-Vodă) în valoare totală de 1.178.672,40 lei (68.755,19 $). Mai mult decât atât, bibliotecarii au beneficiat de cursuri de instruire la computer gratuite la biblioteca publică Ștefan-Vodă având ca formatori pe Cristina Stroici, specialist superior DCTST, și Larisa Buraga, bibliotecară a BP Ștefan-Vodă. A urmat în lanț deschiderea centrelor: la Ștefan-Vodă pe data de 26 ianuarie, apoi, după echipare, la Antonești, Căplani, Alava, Carahasani, Palanca, Slobozia, Tudora, Volintiri. În cadrul activităților de deschidere bibliotecarii au urmărit scopul de lansare a unor noi servicii – virtuale, de a aduce la cunoștință comunității despre modernizarea bibliotecii
N-a fost ușor, au existat multe cerințe exigente care trebuia să fie îndeplinite în termeni restrânși. Autoritățile publice locale au investit un anumit buget pentru realizarea cerințelor de eligibilitate, pentru că pe alocuri a fost nevoie de reparație, lipsea căldura în bibliotecă fără de care donatorii nu erau de acord să furnizeze echipamentul, s-a investit în procurarea mobilierului necesar, conectarea la Internet, asigurarea securității, schimbarea prizelor. În final toate obstacolele au fost depășite, fiindcă s-a muncit după principiul „Unul pentru toți și toți pentru unul”, altfel nu se putea pentru că proiectul era unic pentru toate bibliotecile, un singur eșec putea duce la falimentul total al proiectului.
După implementarea proiectului în cauză bibliotecile publice propun beneficiarilor noi servicii: navigare prin Internet, comunicare prin Skype, inițiere la computer, informații virtuale, xerox și altele. Beneficiarii care cu mult mai des deschid ușile bibliotecilor sunt mulțumiți pentru condițiile și oportunitățile create prin proiectul „Novateca”.
Diana Munteanu