Candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la șefia orașului Leova, Vadim Cioric, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a susținut că localitatea în care s-a născut este un exemplu pentru el, a vorbit despre concurenții din această campanie, dar și despre alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Vadim Cioric: Din indiferența persoanelor cu funcție de răspundere și a persoanelor care activează de un timp îndelungat în instituțiile care se subordonează autorităților publice locale și duc orașul în dezastru. Din acest motiv, nu mi-e indiferent de orașul respectiv și, luând în considerare faptul că, am contribuit foarte mult la amenajarea orașului Leova și anume la spațiul verde și la salubrizare. Aceasta fiind, dar și cu funcție de răspundere ca șef al Inspecției pentru Protecția Mediului, m-am axat cel mai mult pe problema respectivă – pe structura orașului Leova și am văzut indiferența a foarte multe persoane. De aceea și am ales să candidez, să depun muncă, dorință și sufletul pentru a amenaja acest oraș și a-l aduce la o condiție mult mai bună și mai frumoasă.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
V. C.: Cred că, ar fi cel mai bine de revizuit activitatea fiecărui angajat din subordinea autorității publice locale și de a stabili modul de activitate și contribuția fiecăruia în parte pentru oraș. Rezultatul fiecăruia o să-l analizez din toate punctele de vedere și o să mă conving de faptul că într-adevăr aceste persoane își merită funcția pe care o dețin.
Ce ține de-al 2-lea lucru, atunci eu sunt inspirat de o primărie din România, în care am observat că primarul, depunând efort foarte mult pentru a procura echipament necesar de prelucrare a deșeurilor, a adus locuri de muncă în teritoriul deservit, a adus venit și ordine prin faptul respectiv – prin amenajarea și construcția unei mini-fabrici de prelucrare a deșeurilor, de masă plastică, carton și alte deșeuri. Respectiv, aceasta este dorința mea cea mai mare. Astfel, de aici vom avea și rezultate de salubrizare a terenurilor de pe teritoriul orașului. Totodată, vom avea ordine prin strângerea masei plastice care este cea mai mare problemă, cred eu – atât la nivel național, cât și local.
Al 3-lea lucru, cred că, este să fiu aproape de cetățeni și angajații instituției date, să fiu de rând cu ei și astfel îmi voi face lucru la cel mai înalt nivel, să fiu în stradă. Cum am și mai spus: eu am fost și voi fi cel care voi pune mâna pe lopată și pe roabă și voi face regulă.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
V. C.: În ultima perioadă, dacă să fiu sincer, fiind în funcție de șef al Inpecției pentru Protecția Mediului, foarte mult m-am axat pe salubrizare. Cu ceilalți conducători ai Întreprinderii municipale Salubre Leova, poate nu am avut așa de multă conlucrare cum am aici, și din cauza dată am fost inspirat mult mai mult să fiu implicat și cred că lucrurile revin deja la o normalitate.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
V. C.: Ei toți sunt concurenți pentru mine, indiferent de cine ar fi: că e domnul Alexandru, că e doamna Aliona, că e domnul Buragă Eujenii, care sărăcuțul are ani de zile la funcție de conducere și „permanent” s-a gândit la oraș. Cred că toți îmi sunt concurenți, dar cel mai mult sunt acești doi: domnul Alexandru Bujoreanu – un băiat tânăr și inspirat foarte mult în domeniile respective și doamna Aliona Briciag, dacă să luăm în considerație faptul că 50-60% la urna de vot se prezintă persoanele de vârsta a 3-a, iar pentru ei e mai important steluța, decât ordinea în localitate.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
V. C.: Exemplu este localitatea mea de baștină, care, vă spun sincer, m-a uimit. Hănășenii Noi a devenit o localitate curată, amenajată, fără gunoi și cu infrastructură, cât de puțin, dezvoltată. Dacă din străinătate, am avut ocazia să fiu într-un oraș mare din Italia, un oraș arhitectural – Roma. Eu am văzut multe lucruri frumoase acolo, dar ce ține de dezordine, nu aș spune că a noastră este mai dezastruoasă decât acolo. Poate acolo e din motivul că sunt mulți turiști, dar în orice caz gunoiul este. În același timp, este cu cap selectat și prelucrat, acumulat și transportat.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
V. C.: Da, ca să fiu sincer, într-adevăr partidul are și el aportul lui la activitatea de zi cu zi a unui primar sau ales local din teritoriu. Dar vreau să vă spun un lucru, fiind în funcție de șef al Inspecției pentru Protecția Mediului, eu nu am așteptat susținere sau aportul unui partid ca să mă favorizeze pentru a face bine pentru oameni. Eu mi-am făcut datoria cu suflet și responsabilitate. Astfel, fiind în capul mesei legea, am aplicat – atât sancțiuni, cât și ajutor tuturor persoanelor, indiferent de culoarea lor politică, rasă, entitate.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
V. C.: Știți că, nu ar fi bine să spun lucrul respectiv: de ce anume pe mine să mă aleagă, fiecare are dreptul lui constituțional și alege persoana care o consideră de cuviință. Eu cred că, am dovedit multora prin diferite acțiuni de voluntariat, prin donații, care le fac de ani de zile, din suportul și salariul meu personal, nu din alte contribuții. Eu am dovedit că vreau să fac ordine, nu în campania electorală, nu astăzi și nu ieri – ci cu ani în urmă. Eu am dovedit că, pot pune mâna pe o lopată, pe o roabă și de a amenaja un drum, dar și de a întreprinde o acțiune de salubrizare în oraș. Am arătat că se poate de făcut lucru, cu bani puțini și efort propriu. Foarte mult mă deranjează faptul că unii concurenți electorali fac agitație prin faptul respectiv că ar vrea să scape de sistemul putred sau de persoanele care se află de ani de zile la conducerea raionului și a orașului, dar în rezultat tot acei conducători care și-au bătut joc de oraș se află pe liste de consilieri.
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali