Autorităţile UTA Gagauz-Yeri vor edita o carte de bucate găgăuze. Volumul este elaborat de către Centrul ştiinţific de cercetări din autonomie şi se preconizează să vadă lumina tiparului în 2020.
Potrivit Irinei Constantinova, directorul Centrului amintit, reţetele şi alte materiale pentru această carte sunt acumulate de la gospodinele din regiune, în special, de la cele în etate care cunosc tehnologiile originale de preparare. Ulterior, informaţia stocată va fi prelucrată după un concept comun al bucătăriei tradiţionale găgăuze.
„Această carte va include mâncăruri reci şi fierbinţi, dulciuri şi deserturi, băuturi spirtoase şi fără alcool, bucate din aluat şi gustări, caracteristice bucătăriei tradiţionale găgăuze. Tot materialul va fi aranjat frumos, cu descrierea amănunţită a pregătirii fiecărui fel în parte. Este o muncă serioasă, meticuloasă, de aceea editarea cărţii va lua mai mult timp”, a relevat Irina Constantinova, citată de gagauzinfo.md, relatează moldpres.md.
Sursa citată a precizat că până la finele anului curent urmează să fie prezentată macheta lucrării, iar în anul următor cartea să fie deja disponibilă cititorilor.
Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată preponderent viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de o sută de feluri de mâncare. Originalitatea bucătăriei găgăuze constă mai ales în alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Mare parte din gospodinele găgăuze preferă să adauge în mâncare pastă de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se regăsește kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea, baur, kaimaklî, gustări din ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză ş.a.
Dina Roșca