Potențialul femeii în Republica Moldova este unul foarte important pentru societate, dar nu este valorificat la justa valoare. Pentru ca societatea să devină una durabilă și prosperă, femeile au nevoie de suport, încurajare și informare pentru a se implica în egală măsură alături de bărbați în procesul de luare a deciziilor și în rezolvarea problemelor comunitare. Acestea sunt câteva dintre concluziile mesei rotunde „Femeile în dezvoltarea durabilă a comunităților din Republica Moldova”, desfășurată de IDIS „Viitorul”, informează Provincial.
„Situația femeilor din Republica Moldova este una nefavorabilă pentru o dezvoltare durabilă a societăți, dar există care pot fi realizate. Femeile reprezintă un număr mai mare decât bărbații, dar sunt reprezentate mai puțin la nivel legislativ și executiv. Totuși, introducerea cotei duble în Codul Electoral demonstrează că la nivel central se iau în considerare sugestiile care vin din provincie. De asemenea, avem la nivel local foarte multe modele pozitive inițiate de femei care depășesc uneori rezultatele obținute de către bărbați, pe care institutul nostru le promovează”, a declarat directorul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac.
La rândul său, Rasa Ožiūnaitė, Secretar III la Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova declarat: „Nu este un subiect nou că există în societate decalajul între femei și bărbați sau faptul că există acel plafon de sticlă pe care femeile trebuie să-l depășească. Și pentru că totul începe în familie să ne educăm fiii respectând femeile și drepturile lor, să-i educăm să devină parteneri și nu se conducă după expresia că locul femeii este la cratiță”.
„Sondajele arată că electoratul vrea mai multe femei în politică, dar nu le acordă nici încrederea schimbării, nici posibilitatea performanței în funcții de conducere decisive. Asemănările dintre femei și bărbați sunt mult mai importante decât deosebirile, iar viețile bărbaților sunt la fel de mult influențate de discriminare de gen. Astfel, mi-aș dori o solidaritatea feminină, dar nu pentru simplul fapt că suntem femei, ci ținând cont de diversitatea dintre noi, principiile și valorile comune. Promovăm doar femei bine pregătite profesional, competente, gata să se facă auzite și văzute pentru a-și realiza propriul potențial”, susține Larisa Voloh, primarul satului Palanca și președintele Rețelei femeilor CALM.
Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni a adăugat „O societate în care vocea femeilor nu este auzită nu este mai puțin feminină, ci este mai puțin umană. În procesul de administrare pun accent pe egalitatea de gen și promovarea femeii, respectând principiile de transparență”.
La rândul lor, reprezentanții societății civile au subliniat importanța unui proces bugetar transparent participativ și incluziv și a unei comunicări permanente între autoritățile publice și cetățeni pentru asigurarea bunei guvernări.
„Segregarea se începe din școli și fetele care absolvesc liceul se gândesc cum să găsească o profesie care să o combine cu familia. O soluție ar fi introducerea unui curs opțional pentru a promova imaginea femeii în societatea și a studia istoriile de succes”, a declarat Cristina Cernei, profesoară la Liceul teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău.
„Când vreți la nivel local să dezvoltați anumite inițiative, implicați și încurajați mamele care se află în concediul de îngrijire a copilului și aceste femei vor să se implice”, spune Elena Nofit, comunicatoare în cadrul Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului.
„Noi suntem foarte interesați de niște politici de stat care ar schimba posibilitățile de repartizare a sarcinilor în familie, cum ar fi oferirea unui număr egal de zile pentru îngrijirea copilului și aprecierea rolului tatălui la îngrijirea copilului, după modelul suedez. Să nu uităm de valoarea familiei și de faptul că drepturile pot fi realizate prin parteneriat”, propune Andrei Eșanu de la federația „Familia”.
Potrivit Biroului Național de Statistică, populația feminină predomină în rândul populației, la 100 femei revenind 93 bărbați. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 77 ani pentru femei şi 69,4 ani în cazul bărbaţilor. Femeile câștigă în medie cu 13,5% mai puțin fată de bărbați (86,5% din salariul mediu al bărbaților). Exprimată în valoare numerică, discrepanța constituie în medie circa 813 lei. Astfel, salariul mediu în anul 2017 a constituit pentru femei 5204 lei și pentru bărbați – 6017 lei.
Dina Roșca