Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu a efectuat o vizită de inspectare, la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, pentru a verifica cum se dezvoltă domeniul științei și cercetării în viticultură și vinificației, cum este menținut, dezvoltat, gestionat şi finanţat fondul genetic viticol, inclusiv, cum activează laboratoare specializate în domeniu, laboratorul de standardizare și expertiză, dar și pentru a discuta cu angajații despre serviciile oferite de instituție pentru a contribui la dezvoltarea sectorului din țara noastră, informează Provincial.
„Este necesar să actualizați Planul de activitate al instituției, să actualizați competența laboratoarelor de încercări conform standardului internațional ISO/IEC 17025: 2017, iar serviciile oferite de Institutul de Horticultură trebuiesă fie în susținerea viticultorilor și producătorilor de vin”, a declarat Mincu, în cadrul discuțiilor cu angajații și administrația instituției.
Totodată, ministrul s-a referit și la implementarea sistemului de management al calității în conformitate cu ISO 9001:2015, calitatea fiind un factor esențial în asigurarea competitivității și accesării a noi piețe de desfacere, subliniind că: „Instituția va deveni competitivă și va avea clienți dacă în practica de zi cu zi vă veți conduce de standardul ISO 9001. Astfel, vor fi îmbunătățite calitatea serviciilor oferite, vor fi motivați angajații, vinificatorii vor avea încredere în materialul furnizat, veți atrage noi clienți și potențiali investitori”.
În cadrul vizitei, ministrul s-a interesat și de colaborarea și cooperarea cu agenții economici în vederea asigurării acestora cu material săditor viticol conform cererii de pe piața internă și externă, asigurarea producătorilor cu soiuri de struguri conform solicitării consumatorilor.
În aceeași ordine de idei, Mincu a întrebat și despre cooperarea cu instituțiile de învățământ de profil pentru a atrage tinerii în sector și a spori schimbul de experiență în domeniu.
Ministrul a solicitat ca în perioada imediat următoare să îi fie prezentată o scurtă notă informativă cu referire la activitățile desfășurate, încercările de laborator realizate, serviciile oferite și costurile acestora.
Dina Roșca