Sunt ani buni, de când membrii ansamblului folcloric “Leana” din Ciorna au făcut o tradiție din a-și sărbători, în luna martie, ziua de naștere a formației prin diferite activități culturale, menite să bucure ochiul și inima locuitorilor.
Potrivit dnei Lilia Lazari, șeful Direcției Învățământ, Tineret, Sport Rezina și membră a ansamblului, activitățile sunt diferite, dar absolut toate implică oamenii satului și au scopul de a-i aduce în prim-plan, de a le mulțumi, de a veni cu un gest de recunoștință pentru toată munca ce au depus-o la prosperarea localității, a societății în general, lucrând în diferite sfere de activitate. “Vreo doi ani la rând am celebrat aniversări nupțiale ale mai multor cupluri, în anul curent am decis să omagiem femeile cele mai în vârstă din comunitate. Ideea a venit de la dna Svetlana Oncea, șeful căminului de cultură din sat, membră a ansamblului nostru. La manifestare ne-au onorat cu prezența 10 doamne, altele 12, cărora anii și starea de sănătate nu le-au permis să se deplaseze până la bibliotecă, au fost vizitate acasă de către membrele ansamblului “Leana”, însoțite de dl Mihail Cebotar, primarul de Rezina, care le-au felicitat, le-au adus flori și cadouri”, a mai spus în contextul frumoasei tradiții dna Lazari.
…Duminică, după-amiază, în biblioteca satului Ciorna s-au instalat buna dispoziție, bucuria, recunoștința și amintirile. Toate – în cadrul sărbătorii cu frumosul și sugestivul generic “Femeia muncitoare este-n casă ca un soare”. Invitatele, îndemnate de dna profesoară Svetlana Borovschi, rând pe rând, au depănat crâmpeie din viața lor, a celor dragi, dar și a comunității, fiind în capacitate să contureze un tablou al vieții de acum câteva decenii. Le-a reușit și datorită faptului că au activat în diferite domenii – de la pedagogie până la muncitor în cariera de calcar, în schimburi de noapte, când copilașii rămâneau acasă și pentru că le era frică, srângeau la piept jucăriile din pluș, adormind în așteptarea mamei. S-a vorbit și despre anii grei de după război, când elevii, de la cele mai fragede vârste, lucrau cot la cot cu părinții, iar la școală, deseori, adormeau cu capul pe bancă… Multe greutăți le-au încercat pe femeile noastre, dare ele, puternice precum le știm, le-au depășit, și-au crescut cu demintate copiii, nepoții, multe se bucură de strănepoți deja.
Viața și activitatea femeilor din Ciorna, contribuția lor la prosperarea localității au fost apreciate și de către dna Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, care a onorat cu prezența sărbătoarea desfășurată în biblioteca satului. Dumneaei le-a mulțumit pentru dăruirea cu care au muncit și au crescut copii, dorindu-le multă sănătate în continuare și bucurii de la cei dragi.
La sărbătoare a fost prezent și dl Mihail Cebotar, primarul de Rezina, originar din Ciorna. Dumnealui, la fel, le-a mulțumit femeilor prezente, iar în persoana dumnealor – tuturor femeilor satului, pentru viața trăită cu demnitate, dorindu-le doar binele pentru viitor.
Toate invitatele au primit flori și cadouri – un mic gest de atenție venit din partea căminului de cultură din Ciorna și a primăriei Rezina, parte componentă a căreia este localitatea.
Doamna Lilia Lazari ne-a mai spus că ansamblul “Leana” activează de aproape trei decenii și că în ultimul timp, datorită suportului venit din partea primăriei și a dnei Valentina Țonici, fostă membră a ansamblului, actualmente stabilită peste hotare, a fost posibilă coaserea costumelor pentru formație. Mai mult, în timpul cel mai apropiat, membrii ansamblului vor beneficia de încă un set de costume, așa cum beneficiază toate colectivele de artiști amatori din raion. Amintim că în scopul confecționării costumelor populare pentru artiștii amatori, Consiliul raional Rezina a alocat 1 milion 113 mii de lei. Nu știu, zău, daca există asemenea precedent în republică, când administrația unui raion să investească atâta în cultură, pentru valorificarea și perpetuarea autenticului.
Diana Munteanu