Așa precum am anunțat anterior, conform orarului întâlnirilor membrilor Guvernului și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii, la 17 martie 2015 la Căușeni într-o vizită oficială s-a aflat vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei Gheorghe Rusnac, academician, politolog. Întrunirea s-a desfășurat în sala de ședințe a Consiliului raional Căușeni avîndu-i participanți pe vicepreședintele raionului Căușeni Veaceslav Nigai, reprezentanți ai subdiviziunilor Consiliului raional, ai serviciilor desconcentrate din teritoriu.
În luarea sa de cuvânt Gheorghe Rusnac s-a referit la mai multe aspecte ale vieții sociale, problemele, cu care se confruntă Republica Moldova la etapa actuală, dificultățile în calea integrării în familia statelor europene. Mesajul principal transmis de oficialul-oaspete a fost faptul, că cetățenii Republicii Moldova trebuie să urmeze exemplul țărilor europene în foarte multe privințe, în special în faptul de a nu lăsa neprelucrat nici un metru de teren arabil, care la noi este unul foarte fertil. La fel, ceea ce se construiește, trebuie păstrat în ordine exemplară pentru ca să servească perioade cât mai îndelungate. La noi, spre regret, a continuat Gheorghe Rusnac, pe parcursul ultimelor două decenii distrugerile în agricultură prin parcelarea excesivă a terenurilor agricole, împărțirea tehnicii agricole au ruinat bazele economiei naționale.
Referindu-se la problemele din învățământ, educație, Gheorghe Rusnac a evidențiat-o pe cea a depopulării școlilor, menționând că motivul principal este migrația populației peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, prin reîntregirea familiilor în Italia (în perioada anilor 2007-2011 Gheorghe Rusnac a fost ambasador al Republii Moldova în Italia) se află peste 25000 de copii moldoveni. În Federația Rusă sunt și mai mulți – 50000, în alte țări – la fel. În această situație închiderea școlilor din motivul lipsei copiilor este un proces inevitabil. Deși adoptarea Codului Educațional a fost un fapt îmbucurător, a menționat Gheorghe Rusnac, implementarea lui în practică necesită sume impunătoare de mijloace financiare.
Exprimându-și opinia față de situația deplorabilă din sistemul financiar-bancar, piața valutară, prețurile exagerate, Gheorghe Rusnac a menționat, că toate acestea sunt o dovadă a faptului, că în Republica Moldova organele statale de drept nu-și onorează obligațiunile de a curma furturile, fărădelegile comise. În context, oficialul a precizat că este absolut necesar ca organele de drept să fie scoase de sub influența politicului.
Fiind solicitat să se pronunțe asupra problemei implementării în economia națională a descoperirilor, invențiilor științifice ale savanților de la Academia de Științe, Gheorghe Rusnac a menționat, că savanții își îndeplinesc menirea lor, inventează soiuri noi de culturi agricole, însă de multe ori pe piață sunt importate alte soiuri, neadaptate la condițiile noastre climaterice, fapt ce reduce roada.
Diana Munteanu