De multe ori sunt întrebat: Ce fac oamenii de afaceri pentru dezvoltarea țării? Și nu este o întrebare simplă, căci, de regulă, la baza ei stă percepția greșită că oamenii de afaceri sunt o castă privilegiată, care fac bani cu nemiluita (că nici nu reușesc să-i numere), pe care-i cheltuiesc pentru propriile plăceri fără să le pese de țară, de cetățeni, marea majoritate a cărora trăiesc la limita sărăciei. De aceea, consider necesar de enunțat câteva gânduri, care ar aduce o claritate cât de cât în acest context. Aceasta comunică, pe blogul său, omul de afaceri Oleg Braga.
Din start trebuie de menționat că oamenii de afaceri sunt partenerii structurilor de stat, în primul rând ai Guvernului, în procesul de administrare a țării. De unde Guvernul ia bani pentru drumuri, spitale, școli, grădinițe etc.? Din impozite. Cine plătesc impozitele? Desigur, le achită și persoanele fizice, dar cea mai mare parte a acestora vin din mediul de afaceri. E vorba de impozite și taxe aplicate pentru operațiunile de import-export, de impozite aferente activității de întreprinzător, de impozite aferente achitării salariilor angajaților etc. Toate aceste impozite și taxe completează bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondurilor de asigurări medicale obligatorii, bugetele unităților administrativ-teritoriale. Fără banii achitați de agenții economici, autoritățile nu ar avea posibilitate nici să achite pensii, nici să achite salarii bugetarilor, nici să implementeze proiecte de infrastructură etc.
O altă misiune importantă a mediului de afaceri este să contribuie la bunăstarea cetățenilor. Cum se întâmplă acest lucru? În primul rând, prin crearea locurilor de muncă. Un om care are un loc de muncă bine plătit și în condiții normale aici, în Moldova, nu va pleca la munci peste hotare, ci va rămâne aici și va contribui la dezvoltarea comunității în care locuiește, a țării sale. În al doilea rând, este vorba despre misiunea socială a mediului de afaceri, care se manifestă de regulă prin acțiuni filantropice, de susținere a anumitor acțiuni publice, a culturii, artei, literaturii etc.
Autoritățile înțeleg cât de important este rolul mediul de afaceri în dezvoltarea țării și, în special în ultimii ani, am asistat la o mulțime de acțiuni îndreptate spre susținerea businessului. Guvernul conștientizează că un mediu de afaceri dezvoltat este un prim pas spre un stat dezvoltat și acționează consecvent în acest sens. Și noi, reprezentanții mediului de afaceri, înțelegem că acțiunile Guvernului în direcţia respectivă trebuie să beneficieze de un impact pe măsură. Așa că, din acest punct de vedere, avem chiar și o datorie oarecare. Adică, crearea condițiilor mai bune pentru mediul de afaceri trebuie să se soldeze cu mai multe locuri de muncă și mai multe impozite la buget. Trebuie să înțelegem că, doar acționând împreună, mediul de afaceri și Guvernul, vom avea un stat dezvoltat cu un înalt nivel de trai al cetățenilor.
sursa: braga.md