La data de 15 septembrie, salvatorii au fost solicitați pentru a extrage din beci cadavrul unei femei din satul Băiuș a raionului Leova.
Potrivit datelor IGSU al MAI, femeia în vârstă de 77 ani și-a pierdut viața după ce a intrat în beciul casei și nu a mai reușit să iasă, intoxicându-se cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului.
La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri, cu echipament special care au întrat în beciul casei și au extras corpul neînsuflețit al acesteia.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, roagă cetățenii să fie foarte prudenți în perioada fermentării vinului. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperile unde se fermentează vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare.
Totodată, persoanele sunt rugate să verifice cantitatea de oxigen din încăpere, în care se acumulează gaze în urma fermentării vinului. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenta acestuia intr-o încapere este prin aprinderea unei lumanări. In caz ca aceasta se stinge, înseamna lipsa suficienta de oxigen. Salvatorii îndeamnă oamenii să anunţe apropiații că intenționează să intre într-o astfel de încăpere.
Potrivit datelor IGSU al MAI în anul 2017 în urma intoxicării cu dioxid de carbon în procesul de fermentare au decedat 5 persoane.
Dina Roșca