La Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Dondușeni a avut loc cea de-a 42-a Conferință republicană a cadrelor didactice din învățământul profesional tehnic post secundar.
Evenimentul s-a desfășurat sub genericul ,,Învățământul dual ca modalitate de pregătire a specialiștilor calificați conform cerințelor pieței muncii” și a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Principalele subiecte discutate în cadrul conferinței au vizat învățământul profesional tehnic prin sistem dual – oportunităţi pentru tineri şi companii, practicile de implementare a sistemului dual, precum și activitatea educaţională a instituţiilor de învăţământ profesional tehnic din subordinea ministerului, pentru anul de studii 2017-2018. De asemenea, au fost prezentate rezultatele examenelor de calificare.
Secretarul General de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu a remarcat realizările instituțiilor de învățământ profesional tehnic post secundar și a apreciat conlucrarea fructuoasă dintre administrația publică centrală și instituțiile de învățământ profesional tehnic.
„Pentru Republica Moldova educația reprezintă o prioritate naţională sau factorul de bază în transmiterea şi crearea de noi valori în dezvoltarea capitalului uman, în formarea conştiinţei şi identităţii naţionale şi are un rol primordial în crearea premiselor pentru dezvoltarea umană durabilă şi edificarea unei societăţi bazate pe cunoaştere. Calitatea educaţiei determină în mare măsură calitatea vieţii şi creează oportunităţi pentru realizarea în volum deplin a capabilităţilor fiecărui cetăţean”, a subliniat Secretarul General de Stat, Iurie Ușurelu.
Cei prezenți au discutat despre misiunea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, făcând referințe la dezvoltarea, eficientizarea, sporirea calității și relevanței învățământului, orientat spre cerințele economiei naționale la nivel local, regional, sectorial și național, precum și la asigurarea sinergiei dintre sistemul educațional și sectorul real al economiei. În acest sens, instituțiile de învățământ au fost încurajate să implementeze învățământul dual, aceasta fiind o modalitate de pregătire a specialiștilor calificați conform cerințelor pieței muncii.
În contextul învățământului profesional tehnic din domeniul agroalimentar, Iurie Ușurelu a precizat: ”Trăind într-o țară agrară, în care agricultura are o pondere sporită în potențialul economic al țării, conștientizăm că pregătirea cadrelor calificate pentru sectorul agroindustrial al țării trebuie să fie o activitate prioritară, calitatea instruirii și pregătirii specialiștilor în instituțiile de învățământ cu profil agricol determinând în mare măsură dezvoltarea economiei naționale. Or, sistemul de învățământ agricol va genera ulterior o agricultură performantă, cu productivitate înaltă a culturilor agricole și calitate a produselor agroalimentare”.
Dina Roșca