„Deci, în primul rând, recomandăm din start să verifice actul de călătorie așa încât să fie sigur că acest act este valabil, să nu fie pus în situația că, ajungând la frontieră, pentru faptul că actul nu este valabil sau are termenul depășit, să fie întorși din drum”. La acest subiect s-a referit șeful adjunct al poliției de frontieră din Moldova, Veaceslav Garştea, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
„Totodată, recomandăm să verifice actele de identitate a copiilor minori, că din 2011 poza copiilor minori nu se mai aplică în pașaport, respectiv copilul, chiar de la naștere, este obligat să dețină pașaport biometric. Iată în acest caz tot urmează foarte bine să ne asigurăm. Cei care urcă la volan trebuie să se asigure că au cu ei permisul de conducere și iarăși că acest permis este valabil. Vorbim aici și de pluralitatea de cetățenii, atunci când deținem două cetățenii, ar fi bine la frontieră să prezentăm ambele acte, fiindcă atunci când prezinți un pașaport străin și intri în altă țară, este mult mai complicat să iei la evidență persoana decât ca cetățeanul statului tău”, a comunicat el.
În același timp, Garștea a oferit și alte detalii. „Recomandăm de asemenea să se informeze cetățenii referitor la condițiile de intrare în țara de destinație. Sunt anumite condiții, trebuie să avem bani destui pentru sejurul pe care ni-l planificăm, în funcție de țara din Europa, ar fi de la 35 până la 50 de euro pe zi, trebuie să avem biletele tur-retur, trebuie să avem rezervare la hotel; de asemenea, recomandăm cetățenilor să nu ezite să vizualizeze aplicația trafic on-line de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, acolo unde ei pot vizualiza în regim real ce se întâmplă la punctele de trecere, câte automobile sunt și care sunt timpii de așteptare. Și, totodată, recomandăm ca odată veniți în punctul de trecere să fie foarte respectuoși, să fie foarte receptivi față de cerințele Poliției de Frontieră și să respecte regimul de aflare în zona de frontieră”, a relatat Garștea.
Dina Roșca