Noul post vamal de la ”Palanca” este construit în proporție de 50%, fiind deja racordat și la utilitățile de strictă necesitate. Până la această etapă au fost construite rețelele electrice, de alimentare cu gaze și apă. Aceasta este concluzia vizitei de inspectare, întreprinsă, astăzi, de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, informează Provincial.
Șeful Vămii a dorit să se asigure că lucrările de reconstrucție derulează conform termenelor agreate, astfel încât noul post să fie dat în exploatare până la sfârșitul acestui an, așa cum s-a anunțat.
Vitalie Vrabie a mers în șantier unde a verificat cum a avansat construcția principalelor elemente de infrastructură (clădirea administrativă, pistele de control, încăperile pentru efectuarea controlului încărcăturilor etc.).
Proiectul de reconstrucție mai presupune și reabilitarea căilor de acces. Pentru această componentă, Guvernul Republicii Moldova a alocat suplimentar 630 000 de euro, majorându-și astfel contribuția inițială de la 1,06 milioane euro până la 1,69.
De asemenea, Vitalie Vrabie a verificat cum decurge controlul în postul temporar, amenajat la inițiativa Serviciului Vamal pe perioada lucrărilor de reconstrucție. Acesta a atenționat asupra necesității sincronizării acțiunilor tuturor celor patru autorități prezente în post, astfel încât persoanele să treacă cât mai rapid frontiera.
Precizăm că, instituirea postului vamal temporar de la ”Palanca” a reprezentat o soluție a Serviciului Vamal pentru a nu închide complet punctul de trecere pe perioada reconstrucției capitale a acestuia. Noua construcție va fi amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare, fapt ce va permite sporirea semnificativă a capacității de procesare. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare.
Bugetul proiectului de reconstrucție a punctului comun de control Palanca se cifrează la 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane euro – de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de PNUD Moldova.
Dina Roșca