Cuptorul cu microunde a devenit un obiect tot mai folosit in bucătărie, având în vedere că el economisește timp. Din păcate, în jurul lui au apărut de-a lungul timpului tot felul de controverse legate de pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea organismului și despre alimentele și recipientele pe care nu ar trebui să le încălzești în el din diferite motive.
Află care sunt ele și în ce constau riscurile!
1. Ouale nu ar trebui niciodata fierte in cuptorul cu microunde, mai ales daca iti place sa le mananci tari. Exista mari sanse ca ele sa explodeze in el, ceea ce inseamna ca vei pierde mult timp pentru curatenie, dar se poate strica si produsul.
2. Laptele pentru bebelus. Nu este cea mai buna solutie sa incalzesti biberonul cu lapte in cuptorul cu microunde. Specialistii au descoperit ca prin aceasta modalitate substantele nutritive sunt afectate, iar recipientul din plastic poate degaja chimicale extrem de periculoase pentru organism. In aceasta categorie se incadreaza si caserolele din plastic.
3. Cutiile din polistiren. Daca obisnuiesti sa comanzi des mancare la munca sau acasa, cu siguranta esti familiarizata cu preparatele care vin in astfel de recipiente. Si acestea pot sa elibereze substante chimice in mancare atunci cand sunt supuse unei surse de caldura puternice. Transfera mancarea in recipiente speciale pentru cuptorul cu microunde.
4. Fructele congelate. Probabil ca ti se pare util sa decongelezi fructele in cuptorul cu microunde, insa specialistii ne avertizeaza in legatura cu acest obicei. Nu numai ca ele isi vor pierde din substantele continute, dar pot sa ia nastere si unele procese cancerigene.
5. Ardeii iuti. Exista riscul ca aceste legume sa ia foc in cuptorul cu microunde. Mai mult de atat, dupa ce deschizi usa cuptorului cu microunde, substantele eliberate iti pot irita ochii si mucoasa olfactiva.
6. Sosul de rosii neacoperit cu un capac. Pregateste-te sa cureti bine cuptorul cu microunde daca ai de gand sa introduci acest tip de aliment in el fara sa acoperi recipientul.
7. Cutiile cu mancare chinezeasca. Chiar daca preparatul s-a racit pe drum, rezista tentatiei de a-l introduce in cuptorul cu microunde, altfel poate lua foc cutia lui, in special daca este tinut mai mult timp si la o temperatura ridicata.
Specialistii avertizeaza ca nu ar trebui sa lasi niciodata cuptorul sa functioneze fara sa ai nimic in interiorul lui. Cum nu exista niciun preparat care sa absoarba microundele eliberate, ele pot conduce la stricarea aparatului si chiar la explodarea lui.
In concluzie, cuptorul cu microunde nu ne este deloc cel mai bun prieten. Avantajele pe care le ofera le rascumpara scump pe alte cai. Fii atenta la recipientele si alimentele pe care le introduci in el pentru a evita eventuale neplaceri.
sursa: realitatea.net