Multa lume consideră sâmburii de caise adevărate miracole pentru sănătate. Se spune că sâmburii pot combate cancerul, grație proprietăților lor detoxifiante.
Totuși, specialiștii avertizează că te pui în pericol dacă ești consumător de sâmburi de caise. De ce? Sâmburii de caise conțin cianuri care, în exces, pot dăuna grav organismului.
Sâmburi de caise – Ce sunt
Sămburii de caise seamănă foarte bine cu sâmburii de migdale. Coaja sâmburelui este albă atunci când este proaspătă și devine maronie când se usucă. Amestecați cu sare și semințe de coriandru, sâmburii de caise macinați sunt o gustare tradiționala în Egipt – dokka.
Sămburi de caise mai sunt folositi in productia cosmetica, medicina si in industria uleiurilor.
Sămburii de caise contin proteine, fibre si uleiuri care pot fi extrase prin presare la rece. Aceste uleiuri sunt folosite la productia biscuitilor cu amaretto sau a gemurilor.
Samburi de caise – Ce conțin
In functie de tipul caisei, samburii acesteia contin:
- Uleiuri (intre 27,7 si 66,7%)
- Proteine (intre 14,1 si 45,3%) Dintre acestea, 32-34% sunt aminoacizi esentiali.
- Carbohidrati (intre 18,1 si 27,9%).
- Fibre (aproximativ 5%)
Acizi grasi
Samburii de caise au un continut bogat de acizi grasi esentiali. Acestia sunt foarte importanti pentru sanatatea umana, insa corpul uman nu le produce, asa ca este nevoie de o dieta speciala.
Acizii grasi esentiali sunt de doua feluri: acidul linoleic (omega-6) si acizii alfa-linoleici (omega-3).
Acidul linoleic joaca un rol esential sin functionarea creierului si in dezvoltare. Stimuleaza productia de celule ale pielii si cresterea parului, regleaza metabolismul, mentine sanatatea oaselor, sustine sanatatea sistemului reproducator.
Vitamine si minerale
Samburii de caise contin o cantitate insemnata de vitamina si minerale, insa cea mai importanta este Vitamina E.
Samburi de caise – Cancer
Samburii de caise contin o substanta denumita amidalina despre care se spune ca stopeaza proliferarea celulelor canceroase.
Un studiu de laborator a scos la iveala faptul ca amigdalina inhiba genele care conduc la inmultirea celulelor tumorale.
Totusi, amigdalina se poate transforma in corp in cianura. Aceasta substanta mai poate fi gasita in samburii merelor, cireselor, prunelor, piersicilor, dar si in plante precum trifoiul, sorgul si semintele de tei.
Cand amigdalina se transforma in cianura, apar simptome precum:
- Dureri de cap
- Greturi, varsaturi, crampe abdominale
- Ameteli
- Confuzie mentala
- Convulsii
- Probleme circulatorii
- Imposibilitatea de a respira
- Coma
Cianura omoara celulele impiedicand oxigenarea lor. Cianura este foarte periculoasa pentru creier si inima, aceste organe fiind mari consumatoare de oxigen.
Specialistii spun ca un consum mai mare de 50-60 de samburi de caise pot aduce in organism o doza letala de cianuri. Nu trebuie sa consumi mai mult de 5-10 samburi de caise pe zi, cu pauze intre zilele in care mananci, astfel incat organismul sa aiba timp sa elimine substantele cu potential periculos.
Vitamina B 17 (letril)
O alta substanta pe care o contin samburii de caise este letrilul (vitamina B17). In 1952 s-a produs si o substanta injectabila de letril. Biochimistul Ernst T. Krebs Jr. a reusit aceasta performanta dupa ce tatal sau, Ernst T. Krebs, a folosit samburi de caise in tratarea cancerului, in 1920, insa a descoperit ca sunt toxici.
Persoanele care sufera de cancer pot lua letril in speranta ca:
- Vor avea mai multa energie
- Isi vor imbunatati sanatatea si starea de bine
- Vor detoxifia organismul
- Vor prelungi speranta de viata.
Totusi, in Statele Unite, vitamina B17 nu este aprobata pentru ca este considerata nesigura pentru sanatatea umana.
Efectele secundare ale letrilului sunt similare cu otravirea cu cianura:
- Greturi, varsaturi, dureri de cap
- Ameteli
- Tensiune scazuta
- Albastrirea pielii din cauza neoxigenarii celulelor
- Blocaj hepatic
- Dificultati la mers
- Pleoape cazute
- Febra
- Confuzie
- Coma
Vitamina B15
Initial se credea ca vitamina B15 are proprietati curative in ceea ce priveste cancerul. Insa studii efectuate incepand din 1980 au adus la lumina faptul ca vitamina B15 are proprietati mutagene care cresc sansele dezvoltarii cancerului si nu inhibarii lui.
Samburi de caise – Concluzii
Oamenii de stiinta au concluzii foarte clare. Proprietatile anticancerigene inclina mai putin balanta decat riscul de intoxicare cu cianuri.
Ei recomanda consumul cu prudenta al acestor samburi de caise, nu mai mult de 10 pe zi, si ii interzic cu desavarsire femeilor insarcinate si celor care alapteaza, intrucat pun sub mare risc bebelusii.
sursa: sfatulparintilor.ro