Recent, Tudor Copaci, Directorul General al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la discuțiile la nivel înalt privind „Integrarea piețelor de energie electrică ale Ucrainei și Republicii Moldova” care s-a desfășura în orașul Lvov, Ucraina.
În cuvântul de salut, Directorul General a menționat importanța discuțiilor privind integrarea piețelor de energie electrică și despre pașii Republicii Moldova care îi face în scopul integrării pieței energiei electrice. De asemenea, a fost menționat că conlucrarea dintre Republica Moldova și Ucraina, dar și cu responsabilii din cadrul Secretariatului Comunității Energetice este una benefică pentru scopul nostru final.
În aceeași ordine de idei, Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunității Energetice a menționat că, efortul pe care îl depune Republica Moldova se vede în rezultatele pe care le are în ultima perioadă în domeniul energetic. Astfel, doar având o conlucrare corectă, transparentă și o comunicare deschisă, pas cu pas se va ajunge la rezultatul scontat privind asigurarea securității energetice a Moldovei.
De asemenea, în cadrul evenimentului, dl Copaci a prezentat informații despre abordarea ANRE privind instituirea unui cadru regulator și reguli transparente și nediscriminatorii de participare la piața regională de energie electrică. În discursul său, Directorul general a menționat că principalele obiective sunt „crearea premiselor pentru deschiderea efectivă a pieței energiei electrice pentru toți consumatorii şi furnizorii de pe piaţa regională, eliminarea restricțiilor care împiedică realizarea schimburilor comerciale de energie electrică pe piața regională, promovarea dezvoltării capacităților de interconexiune pentru a satisface cererea şi pentru a contribui la integrarea pieței Republicii Moldova în piaţa regională și facilitarea schimburilor transfrontaliere de energie electrică în baza unor mecanisme clar definite, transparente şi nediscriminatorii în scopul utilizării eficiente a capacităților de interconexiune”.
Menționăm că la eveniment au participat și reprezentanții autorităților de reglementare din Republica Moldova și Ucraina, Secretariatului Comunității Energetice, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Ministerului Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina și alți specialiști din domeniu.
Amintim că, Secretariatul Comunității Energetice (SCE) oferă asistență tehnică în contextul Memorandumului de colaborare dintre ANRE și SCE.
Dina Roșca