Structura Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) va fi optimizată, iar instituția își va desfășura activitatea în baza unui nou Regulament. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, pentru sporirea calității controalelor privind siguranța alimentelor.
Proiectul prevede aprobarea într–o redacție nouă a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea ANSA, cu menținerea statutului actual al acesteia – de autoritate administrativă centrală în subordinea Guvernului. Documentul stabilește misiunea, funcțiile și drepturile Agenției. ANSA va avea competențe în domeniile: sanitar–veterinar, fitosanitar și protecția plantelor, siguranța alimentelor, producerea și circulația vinului și produselor alcoolice, protecția consumatorului în domeniul alimentar, siguranța ocupațională și respectarea condițiilor de licențiere.
De asemenea, a fost aprobat efectivul–limită, organigrama ANSA, lista posturilor de inspecție la frontieră și a subdiviziunilor teritoriale. Totodată, a fost stabilită lista instituțiilor publice subordonate ANSA – Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate și Laboratorul central fitosanitar.
Modificările au fost efectuate urmare a reorganizării Agenției și extinderii atribuțiilor instituției, în contextul reformei controalelor de stat.
Dina Roșca