Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală ANSA, a întreprins mai multe controale la producătorii de căpșuni din raioanele Soroca, Hîncești, Ialoveni, Călărași, Strășeni.
Au fost verificate corectitudinea:
– aplicării tratamentelor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți;
– gestionării de către producător a registrelor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți;
– respectării termenilor de așteptare după aplicarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți;
Urmare a rapoartelor de încercări de la laborator pentru probele de căpșuni, s-a constatat că în probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide. Deci, conform ANSA, oamenii pot consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni.
Totodată, ANSA atenționează producătorii agricoli să respecte tehnologiile de cultivare a fructelor și legumelor, să nu facă abuz de utilizare a chimicalelor.
Controale inopinate privind respectarea termenilor de așteptare după aplicare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți vor continua până la recoltare.
Dina Roșca