Cei mai activi producători agricoli și asociații de profil care au promovat sectorul agricol și cel al dezvoltării rurale au fost premiați în cadrul celei de-a doua ediții a Galei AIPA, ce a avut loc, la finele săptămânii trecute.
Trofee și diplome pentru succesele obținute în activități relaționate cu domeniul agro-industrial au fost decernate pentru 19 nominalizări.
Evenimentul s-a desfășurat la Vinăria Poiana, s. Ulmu, rn. Ialoveni, în prezența Prim-ministrului Pavel Filip, ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici și peste 200 de producători agricoli.
Ceremonia de decernare a fost organizată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură – AIPA, sub patronajul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – MADRM cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – ENPARD.
Prim-ministrul a felicitat câștigătorii și AIPA pentru activitatea pe care o desfășoară și a accentuat importanța agriculturii pentru țara noastră, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB. Pavel Filip a spus că Guvernul va susține în continuare sectorul și a îndemnat agricultorii să se orienteze către agricultura performantă. „Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi”, a precizat premierul.
Șeful Executivului a vorbit despre acțiunile care vin să sprijine dezvoltarea sectorului agricol. În context, a fost menționată lichidarea datoriilor la subvenții, aprobarea unui nou regulament de subvenționare și sporirea până la un nivel record a mărimii fondului de subvenționare în anul curent. De asemenea, a fost facilitat accesul la bazinele de apă pentru irigarea terenurilor, precum și promovată inițiativa de acordare în avans a subvențiilor pentru tinerii fermieri și femeile care lansează, pentru prima dată, afaceri agricole.
„Anul acesta au fost alocate 45 de milioane de lei pentru subvențiile în avans. Oferim concetățenilor noștri care au plecat peste hotare și vor să revină posibilitatea să înceapă o afacere în agricultură”, a adăugat prim-ministrul.
În premieră, în acest an, în cadrul evenimentului, au fost acordate premii pentru următoarele categorii:
- „Apicultorul anului”
- „Cea mai atractivă pensiune agroturistică”
- „Implementarea bunelor practici în agricultura conservativă”
- „Start-up-ul anului”
O altă noutate a evenimentului a fost și premiul pentru „Contribuabilul agricol – FNDAMR” (Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural). Acest trofeu a fost instituit pentru a sensibiliza fermierii față de importanța achitării impozitelor, care contribuie la formarea bugetului de stat, din care sunt acordate subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole.
În cursă au fost înregistrați 85 concurenți, iar câștigătorii finali au fost desemnați în baza punctajului pe care l-au obținut în urma votului on-line pe gala2018.aipa.md, precum și în urma punctajului ce a fost acordat de membrii juriului Galei AIPA.
Dina Roșca